Portal TFL

STA novice / DZ sprejel dopolnitev zakona o strokovnih in znanstvenih naslovih

petek, 27.1.2023

Ljubljana, 27. januarja (STA) - DZ je danes brez glasu proti sprejel dopolnitev zakona o strokovnih, znanstvenih in umetniških naslovih. V skladu z njo bodo lahko univerze same izbrale vsebinsko ustrezno in mednarodno primerljivo angleško poimenovanje nazivov, ki jih prejmejo tisti, ki so študij končali na prvi oz. na drugi stopnji bolonjskega študija.

Univerze bodo lahko izbrale bodisi angleški naziv Bachelor of Arts oz. Master of Arts bodisi naziv Bachelor of Science oz. Master of Science.

Poleg tega bodo univerze lahko predlagale izjemo pri poimenovanju strokovnih naslovov v angleškem jeziku s področja strojnega, tehničnega ali naravoslovnega inženirstva, tako da bodo lahko slovenske nazive, kot je denimo diplomirani inženir strojništva, prevedle v angleški naziv Bachelor of Engineering namesto v Bachelor of Science.

Zakon je do zdaj določal, da se strokovni naslovi po univerzitetnih študijskih programih prve stopnje na naravoslovnem področju v angleškem jeziku poimenujejo kot Bachelor of Science, na družboslovnem področju pa kot Bachelor of Arts.

Strokovni naslovi po magistrskih študijskih programih druge stopnje pa se na naravoslovnem področju v angleškem jeziku poimenujejo kot Master of Science, na družboslovnem področju pa kot Master of Arts.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window