Portal TFL

STA novice / Slovenija z opominoma na področjih obdavčevanja in varstva potrošnikov

petek, 27.1.2023

Bruselj, 27. januarja (STA) - Evropska komisija je danes sprejela nov sveženj odločb o kršitvah zakonodaje EU. Slovenija je prejela opomina, ker komisije ni obvestila o prenosu direktive o upravnem sodelovanju na področju obdavčevanja in direktive o zastopniških tožbah za varstvo kolektivnih interesov potrošnikov, so sporočili iz Bruslja.

Tokrat je opomine sicer prejelo 25 članic, in sicer zaradi neizpolnjevanja obveznosti na področjih obdavčitve in carinske unije, pravosodja ter javnega zdravja.

Slovenija komisije še ni obvestila o ukrepih za prenos v nacionalno zakonodajo sedmič spremenjene direktive Sveta EU o upravnem sodelovanju na področju obdavčevanja in direktive EU o zastopniških tožbah za varstvo kolektivnih interesov potrošnikov. Zato je prejela prva opomina.

Ko gre za direktivo o sodelovanju med pristojnimi organi na področju obdavčenja, so opomin poleg Slovenije prejeli še Belgija, Estonija, Grčija, Španija, Hrvaška, Italija, Ciper, Latvija. Litva, Luksemburg, Poljska, Portugalska in Romunija, zaradi neizpolnjevanja obveznosti iz direktive o zastopniških tožbah za varstvo kolektivnih interesov potrošnikov pa so bili poleg Slovenije opozorjeni še Belgija, Bolgarija, Češka, Danska, Nemčija, Estonija, Irska, Grčija, Španija, Francija, Hrvaška, Italija, Ciper, Latvija, Luksemburg, Malta, Avstrija, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Finska in Švedska.

Sedma sprememba direktive o sodelovanju med pristojnimi organi na področju obdavčenja opredeljuje izmenjavo podatkov med davčnimi organi o različnih digitalnih platformah, prek katerih se ponujajo blago in storitve, s ciljem preprečevanja izogibanja davkom.

Direktiva EU o zastopniških tožbah za varstvo kolektivnih interesov potrošnikov pa po celotni uniji vzpostavlja standard, ko določene organizacije v imenu večjih skupin potrošnikov sprožijo postopke za povrnitev škode, na ta način pa krepi tudi vlogo potrošniških organizacij.

Rok za prenos obeh direktiv v nacionalni pravni red je bil konec 2022.

Članice imajo zdaj dva meseca časa, da odgovorijo na uradni opomin in dokončajo prenos evropske zakonodaje v nacionalni pravni red. V nasprotnem primeru lahko komisija državi izda drugi opomin, ki je zadnje opozorilo pred morebitnim začetkom postopka pred Sodiščem EU.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window