Navigacija
Portal TFL

STA novice / K predlogu zakona o začasnem dodatku sodnikov in tožilcev vloženih več opozicijskih dopolnil

sreda, 1.2.2023

Ljubljana, 01. februarja (STA) - K vladnemu predlogu zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev, ki je na dnevnem redu četrtkove seje odbora DZ za pravosodje, je vloženih več dopolnil. V NSi bi z dopolnili črtali vse štiri člene predloga, po dopolnilu SDS pa bi do sistemskih sprememb vsi funkcionarji in javni uslužbenci prejeli dodatek 600 evrov bruto mesečno.

Po zakonskem predlogu vlade bodo pravosodni funkcionarji od 1. januarja do uveljavitve reforme plačnega sistema v javnem sektorju, vendar najdlje do konca leta 2023, prejemali mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto. Višina dodatka ne bo odvisna od osnovne plače niti od specifike opravljanja posamezne funkcije, ampak bo izplačana v enaki višini vsem upravičencem.

Po ocenah ministrstva za pravosodje bo ta dodatek prejemalo 1093 sodnikov in tožilcev, finančni učinek začasnega ukrepa pa je na letni ravni ocenjen na 9,1 milijona evrov.

Po dopolnilu, ki so ga vložili v SDS, pa bi do uveljavitve sistemskih sprememb plačnega sistema in odprave nesorazmerij v plačah dodatek v višini 600 evrov bruto mesečno prejeli vsi funkcionarji in javni uslužbenci vseh plačnih skupin in podskupin. Tako želijo odpraviti kršitev načela enake obravnave funkcionarjev znotraj različnih vej oblasti in kršitev načela enake obravnave javnih uslužbencev znotraj sistema plač v javnem sektorju.

Medtem v NSi menijo, da so sodniki in tožilci funkcionarji, ki uživajo visoko raven stabilnosti in predvidljivosti svojih osebnih dohodkov. V NSi razumejo, da je treba v celoviti reformi prilagoditi tudi njihove plače. Vendar urejanje njihovega položaja nikakor ne more biti tako nujno, da bi bilo treba predlog zakona, ki določa dodatek posebej zanje, sprejemati po nujnem postopku v nekaj dneh, so zapisali v dopolnilu.

Po njihovem mnenju ni mogoče sprejeti utemeljitve, da je dodatek k plači sodnikov in tožilcev tako nujen, da se z njim preprečujejo težko popravljive posledice za delovanje države. Kot so dodali, obstaja skrb, da je realnost prav nasprotna in da torej zakon ne bo preprečil težko popravljivih posledic za delovanje države, ampak jih bo povzročil.

Po predlogu Združenja občin Slovenije pa bi začasni mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto prejemali poleg sodnikov in državnih tožilcev tudi funkcionarji lokalnih skupnosti. Opominjajo, da združenja občin vlado v skupnih dopisih že vrsto let opozarjajo, da je treba pristopiti k ureditvi in odpravi nesorazmerij med plačami županov in direktorjev občinskih uprav ter direktorjev in ravnateljev javnih zavodov.

Združenje je na ministrstvo za javno upravo tudi v tem mandatu naslovilo poziv za pospešitev aktivnosti pri odpravljanju plačnih nesorazmerij med plačami občinskih funkcionarjev in javnih uslužbencev. Finančne posledice njihovega predloga na občino okvirno znašajo 7200 evrov, če pa ima občina profesionalnega podžupana, 14.400 evrov, so zapisali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window