Navigacija
Portal TFL

STA novice / Rok za akontacijo dohodnine za podjetnike prestavljen

sreda, 1.2.2023

Ljubljana, 01. februarja (STA) - Samostojni podjetniki in druge fizične osebe z dejavnostjo lahko odslej tako prispevke za socialno varnost kot tudi predhodno akontacijo dohodnine plačajo hkrati. Z zadnjimi spremembami zakona o davčnem postopku se je namreč spremenil rok za plačilo predhodne akontacije dohodnine. Obe obveznosti je tako treba poravnati najpozneje do 20. v mesecu.

Predhodno akontacijo dohodnine so morali samostojni podjetniki doslej plačevati v desetih dneh po zaključku obdobja, na katero se nanaša, z novelo zakona o davčnem postopku, ki je začela veljati konec lanskega leta. pa se je ta rok podaljšal na 20 dni.

Prispevke za socialno varnost so medtem že doslej morali plačevati do 20. v mesecu. "Od letos sta omenjena roka poenotena, kar pomeni, da se lahko tudi predhodna akontacija dohodnine plača do 20. v mesecu," so danes sporočili s Finančne uprave RS (Furs).

Dodali so, da je mogoče predhodno akontacijo dohodnine in vse štiri obvezne prispevke za socialno varnost poravnati z enim plačilom, in sicer z e-računom. Tega samostojni podjetniki naročijo pri svoji banki, prejeli pa ga bodo v spletno banko nekaj dni pred iztekom roka za plačilo in bo vseboval vse podatke, potrebne za izvršitev plačila.

S tem jim podatkov ne bo več treba vnašati v plačilni nalog, zmanjšalo se bo tudi tveganje, da bi pozabili plačati svoje obveznosti. Več informacij glede e-računa ima Furs objavljen na svojih spletnih straneh.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window