Navigacija
Portal TFL

STA novice / Obrambno ministrstvo bo znova iskalo soglasje sindikatov glede zakona o službi v SV

sreda, 1.2.2023

Ljubljana, 01. februarja (STA) - Ministrstvo za obrambo je iz predloga novele zakona o službi v Slovenski vojski umaknilo rešitev glede vojaških straž, ker se v dveh vojaških sindikatih s predlagano rešitvijo niso strinjali, so pojasnili na ministrstvu. Državni sekretar na ministrstvu Rudi Medved je za STA dejal, da bodo morali vsi skupaj malo vdihniti in poskusiti znova.

Sindikat vojakov Slovenije in Sindikat ministrstva za obrambo se glede predlagane rešitve plačila straže oziroma uresničitve odločb sodišč ne želita pogovarjati, niti ne predlagata svojih rešitev, so v odzivu za STA zapisali na na ministrstvu.

Dodajajo, da so predlagali rešitev, ki je sodbam sledila v celoti in bi čas, ki ga vojak prebije na straži v celoti štelo v njegov delovni čas. "Torej v poln delovni čas se šteje tako straža sama kot tudi čas, ko vojak počiva," so zapisali v odgovoru za STA. V eni od različic predloga zakona so tako celo predlagali rešitev, po kateri bi se čas, ki ga vojak prebije na straži v celoti štel v delovni čas. "V tednu dni bi tako vojak dosegel mesečno delovno obveznost," so navedli.

To so sindikati s tožbo dosegli na evropskem in vrhovnem sodišču, ko pa so po besedah ministrstva tem sodbam sledili, pa sindikati rešitvam nasprotujejo. "Mi smo s takšno rešitvijo zadovoljni in menimo, da je tudi edina mogoča. Zaradi izrazitega nasprotovanja sindikatov pa bomo morali vsi skupaj malo vdihniti in poskusiti znova," je državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved dejal za STA.

V pisnem odgovoru so še navedli, da ko sindikat vojakov trdi, da vse od osamosvojitve ni bilo razglašene povišane pripravljenosti, izkazuje nerazumevanje tega instituta. "Nima pa nič proti, da vojaki iz naslova povišane pripravljenosti prejemajo dodatek k plači. Lani so bili ti dodatki izplačani v višini 5,6 milijona evrov," so pojasnili.

Sindikatu ministrstva za obrambo pa je ministrstvo očitalo, da se je v tem času bolj ukvarjal s povečevanjem svojega profesionalnega aparata in povečevanjem števila ur za delo sindikalnih zaupnikov. Ministrstvo je glede tega ugodilo praktično vsem njegovim predlogom, so sporočili.

Z obema sindikatoma sta se minister za obrambo Marjan Šarec in Medved v zadnje pol leta sestala desetkrat, če prištejejo sestanke z vsemi ostalimi sindikati, pa jih je bilo skupaj dvajset, so dodali. Sklenili so, da bo ministrstvo tudi v prihodnje sodelovalo z vsemi sindikati, saj predstavljajo zaposlene, zadovoljstvo in uspešno delo katerih je v skupnem interesu vseh.

Vojaška sindikata sta sicer v torek sporočila, da je vlada v nadaljnjo obravnavo v DZ poslala predlog novele zakona o službi v SV, iz katerega so glede na prejšnjo različico umaknili rešitve glede pripravljenosti vojakov na delovnem mestu. Sindikata sta zato pisala predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen. V torek sta objavila tudi odgovor iz kabineta komisarja za delovna mesta in socialne pravice Nicolasa Schmita, kjer so jima zagotovili, da bodo službe komisije preučile skladnost predlaganega zakona z direktivo o delovnem času, ko ga bodo slovenski organi sprejeli in priglasili komisiji.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window