Navigacija
Portal TFL

STA novice / Švarc Pipan: Vlada zakon o začasnem dodatku v pravosodju umaknila v luči opozoril zakonodajno-pravne službe DZ

četrtek, 2.2.2023

Ljubljana, 02. februarja (STA) - Vlada je ob opozorilih zakonodajno-pravne službe DZ o morebiti ustavnopravno spornih določbah umaknila predlog zakona o začasnem dodatku pravosodnim funkcionarjem. Ali bodo predlagane rešitve ostale v dani oz. prilagojeni obliki ali bo vlada to uredila s sistemsko reformo, bo znano v prihodnji dneh, napoveduje ministrica Dominika Švarc Pipan.

Vlada želi po besedah ministrice za pravosodje glede na opozorila zakonodajo-pravne službe DZ ponovno preučiti zakonsko podlago za izplačilo dodatka pravosodnim funkcionarjem v višini 600 evrov bruto. "Naš namen je zagotoviti, da bo pravna podlaga za nameravano začasno ureditev plačnega položaja sodnikov in tožilcev do sistemske reforme nedvomno pravno ustrezna in ustavnopravno skladna," je po današnji seji vlade dejala ministrica za pravosodje Švarc Pipan.

Kako konkretno se bo vlada lotila reševanja opozoril zakonodajno-pravne službe, ministrica sicer danes še ni pojasnila. V naslednjih dneh bodo najprej s strokovnimi ekipami in pravnimi strokovnjaki še enkrat pretehtali v zakonu zapisane rešitve in jih po potrebi prilagodili, napoveduje Švarc Pipan.

Namen vlade po zagotovilih ministrice ostaja zagotoviti ustrezen plačni položaj pravosodnih funkcionarjev. Ali bo vlada to naredila v okviru sistemske reforme, ali pa bodo uspeli najti ustrezno ustavnopravno podlago, s katero bodo lahko storili prve korake k reševanju problematike plač v slovenskem pravosodju, bo tako znano v prihodnji dneh, obljublja ministrica.

Kot je še poudarila, pa vlada zelo resno jemlje odgovornost države, da zagotovi ustrezne materialne in kadrovske pogoje za delovanje pravosodja z namenom zagotavljanja njegove neodvisnosti, dostopnosti, učinkovitosti in kakovosti, saj ta položaj po mnenju vlade trenutno ni ustrezen. Ob tem je spomnila, da so se zaradi nesorazmernega usklajevanja v zadnjih 15 letih povprečne plače sodnikov realno znižale za okoli pet odstotkov, plače tožilcev pa za okoli 11 odstotkov.

"Situacija, ki ni od včeraj, temveč je posledica dolgoletnega materialnega in kadrovskega podhranjevanja pravosodja, pa že kaže negativne vplive na delovanje pravosodnega sistema," je opozorila ministrica. Na neustreznost plačnega položaja pravosodnih funkcionarjev Slovenijo po njenih besedah opozarjajo tudi mednarodne institucije, slovenski sodniki in tožilci pa so med najslabše plačanimi v evropskem prostoru.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window