Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropski parlament podprl strožja pravila za politično oglaševanje

četrtek, 2.2.2023

Bruselj, 02. februarja (STA) - Evropski parlament je danes podprl strožja pravila na področju političnega oglaševanja, ki med drugim vključujejo prepoved mikrousmerjanje oz. uporabo podatkov za prepoznavanje interesov posameznikov in kazni za ponavljajoče se kršitve ponudnikov oglaševalskih storitev. Pogajanja glede novih pravil s Svetom EU naj bi se začela kmalu.

Pogajalski mandat, ki ga je predlagal odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov, je parlament sprejel s 433 glasovi za, 61 proti, 110 poslancev pa se je glasovanja vzdržalo. Glavni pogajalec in evroposlanec Sandro Gozi je s tem dobil dovoljenje za začetek pogovorov s Svetom EU, ki je svoj pogajalski mandat sprejel že decembra lani.

V skladu z novimi pravili bi ponudniki oglasov lahko uporabljali le osebne podatke, ki so izrecno zagotovljeni za spletno politično oglaševanje. Mikrousmerjanje, strategija, ki uporablja podatke o potrošnikih in demografske podatke za prepoznavanje interesov določenih posameznikov, tako ne bi bilo več dovoljeno, je sporočil Evropski parlament.

Uvedena bi bila tudi prepoved uporabe podatkov mladoletnih oseb, subjektom s sedežem zunaj EU pa naj bi prepovedali financiranje političnega oglaševanja v EU.

Poslanci so predlagali tudi vzpostavitev spletnega mesta za vse spletne politične oglase in dostop do informacij o tem, kdo financira oglas, o njegovih stroških in izvoru uporabljenega denarja.

Uvedli bi tudi periodične kazni za ponavljajoče se kršitve in obveznost za ponudnike oglaševalskih storitev, da v primeru resnih in sistemskih kršitev za 15 dni prekinejo svoje storitve pri določenem naročniku.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window