Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zavetišča za zapuščene živali nezadovoljna s predlogom pravilnika dnevne oskrbe (dopolnjeno)

četrtek, 2.2.2023

Ljubljana, 02. februarja (STA) - Zavetišča za zapuščene živali po Sloveniji so nezadovoljna s predlogom pravilnika dnevne oskrbe psov in mačk, ki za prispevek države za hrano mačk predlaga do 40 centov, za pse pa do dva evra na dan. Nad takšnim predlogom so zavetišča ogorčena, nekatera razmišljajo tudi o zapiranju. Javna razprava o predlogu pravilnika se sicer izteče v petek.

Kot so za STA povedali v Obalnem zavetišču za živali v Kopru, pričakujejo, da bo med javno razpravo vendarle prišlo do občutnejših sprememb na bolje, predvsem pri višini dodeljenih sredstev. Menijo, da se prav vsi deležniki te javne razprave strinjajo, da je ta predlog nujno potreben večjih dodelav.

"Znižanje sredstev za oskrbo živali za nas pomeni dodaten finančni izpad pri poslovanju zavetišča. Že sedaj pa komaj shajamo s sredstvi, ki nam jih namenijo štiri obalne občine Koper, Izola, Piran in Ankaran. Kot obstoječi upravljavec Obalnega zavetišča za zapuščene živali, bomo morali temeljito premisliti o prijavi na naslednje pozive za upravljavca, če bodo predlagani pogoji sprejeti," so dejali v koprskem zavetišču.

Za zavetišče Horjul bi bilo zdržno plačevanje po ceniku, ki ga imajo zavetišča, vse ostalo vodi v še več prosjačenja za donacije. Ali se to izide ali ne, je nemogoče napovedati, so za STA povedali v zavetišču.

Zavetišči sta tudi opozorili, da je kmetijsko ministrstvo predlog pravilnika pripravilo brez posvetovanja z njimi.

Na kmetijskem ministrstvu so za STA povedali, da bodo dejanske cene dnevne oskrbe jasne po zaključku javne razprave glede omenjenega pravilnika.

Navedli so tudi, da predlog pravilnika določa merila za izračun stroškov dnevne oskrbe za pse in mačke, ki se plačujejo iz državnega proračuna za živali po 120 dneh bivanja v zavetišču. Zavetišča pa bodo po sprejemu pravilnika oblikovala cene dnevne oskrbe na podlagi teh meril. V pravilniku so določene tudi začasne cene hrane in vode do potrditve cen dnevne oskrbe. Začasne cene so zaradi spodbujanja hitrega sprejema cenika nižje od normativov in veljajo samo do potrditve cenika, ki ga predlagajo zavetišča, s strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Ceniki, ki so bili začasno sprejeti do sprejetja pravilnika in na podlagi katerih se trenutno krijejo stroški oskrbe živali, se od zavetišča do zavetišča razlikujejo. Višina oskrbe se giblje od osem do 20,16 evra za psa na dan in od 4,60 do 10 evrov za mačko na dan. To pomeni, da lahko na primer za oskrbo večjega psa zavetišče mesečno dobi več kot 600 evrov povračila, so dejali na ministrstvu.

Poudarili so tudi, da se zavetišča financirajo iz različnih virov. Največji del predstavljajo javna sredstva iz občinskih proračunov. Če gre za društvo, ki deluje v javnem interesu, se lahko zavetišče financira tudi iz državnega proračuna. Zavetišče posvojiteljem zaračuna pavšal za posvojitev, za oddane lastniške živali pa stroške v obliki pavšala krije dotedanji lastnik. Vsa zavetišča imajo po zakonu o zaščiti živali možnost pridobivati sredstva z raznimi dodatnimi aktivnostmi za zbiranje sponzorskih sredstev in donacij.

"V preteklosti je bilo veliko kritik na račun ustvarjanja dobička zavetišč s strani društev za zaščito živali, ki so menila, da bi morala biti zavetišča prvenstveno v funkciji dobrobiti živali, in ne v funkciji ekonomskega subjekta. Predvsem je pomembno, da ne smemo dopustiti, da bi zaradi finančnih ugodnosti, ki bi jih predstavljali prihodki iz državnega proračuna, zavetišča postala zbirališče živali, ker bi to s strani dobrobiti živali potem pomenilo ravno nasprotni učinek od želenega," so še navedli na kmetijskem ministrstvu.

Kmetijska ministrica Irena Šinko pa je konec januarja ob robu zasedanju kmetijskih ministrov članic EU v Bruslju spomnila, da zakon o zaščiti živali pravi, da se ne krijejo vsi stroški, ampak stroški za hrano, vodo ter veterinarsko oskrbo. V tem pravilniku so po njenih besedah dejansko določena merila, na kakšen način se bodo te cene vzpostavile in za to prehodno obdobje začasna cena, ki je sprejemljiva.

"Torej cene, ki pa so doslej za oskrbni dan znašale nekje okrog 28 evrov, niso ustrezne in bomo morali doseči nek kompromis. Zavetišča pa se bodo morala tega zavedati. Pomembno je, da živali v zavetiščih čim prej najdejo svojega novega lastnika oz. skrbnika, kajti na ta način bodo imele živali dobrobit, ne da bodo v tistih malih boksih v zavetišču," je dejala Šinko. Dodala je, da bodo ocenili, kakšne so najbolj primerne cene oskrbe živali.

Za poslansko skupino SD je nedopustno, da se varčuje na nebogljenih živali. Kot je povedala poslanka Meira Hot, so učinki novega pravilnika o merilih za določitev stroškov dnevne oskrbe psov in mačk v posmeh in sramoto in že razkrivajo, ne samo pomanjkljivosti, ampak nevzdržnost stanja, s katerim se soočajo zavetišča.

Določen kriterij je bistveno prenizek in ne zadošča pokritja dnevnega stroška zavetišč, ki ga imajo z oskrbo živali, še več, ne zadošča niti za hrano, kaj šele za ostale stroške, so sporočili iz poslanske skupine SD.

Kmetijsko ministrstvo po mnenju poslanske skupine nadaljuje s prakso izčrpavanja zavetišč, s čimer onemogoča zagotavljanje zaščite in dobrobiti zapuščenih živali. Zato v poslanski skupini SD vztrajajo z razdelitvijo stroškov, ki so jih predlagali v zakonu za zaščito živali, s čimer pa se ne strinja Šinko.

Poslanska skupina SD je v koalicijsko usklajevanje predložila zakon, ki dejansko upošteva realne potrebe za zaščito ter oskrbo živali. Hot je kmetijski ministrici predlagala, da ministrstvo podpre zakonsko pobudo iz katere izhaja, da se stroški oskrbe živali v zavetišču, ki sedaj pretežno bremenijo občine ter zavetišča razdelijo tako, da bo 50 odstotkov stroškov tovrstne oskrbe živali pokrivala država, enak delež pa občina.

Poslanka Hot nadalje predlaga ustanovitev centralnega zavetišča za živali, popolno prepoved privezovanja psov na verige, jeklenice in druge oblike priveza, nastanitev živali v premajhnih prostorih brez možnosti prostega gibanja in ureditev položaja terapevtskih živali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window