Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ponaredki veliko tveganje za preživetje malih in srednje velikih podjetij

petek, 3.2.2023

Ljubljana, 03. februarja (STA) - Kršitve pravic intelektualne lastnine predstavljajo veliko tveganje za dobičkonosnost in preživetje malih in srednje velikih podjetij, v skupnem poročilu ugotavljajo urad EU za intelektualno lastnino, Evropski observatorij za kršitve pravic intelektualne lastnine in OECD. Ponarejeno blago daleč najpogosteje izvira s Kitajske.

Verjetnost preživetja malih in srednje velikih podjetij, katerih intelektualna lastnina je kršena, je po petih letih za 34 odstotkov manjša. "To je še posebej problematično za neodvisna mala in srednje velika podjetja, ki niso del velike podjetniške skupine, in za tovrstna podjetja, ki utrpijo škodo zaradi kršitev patentov," poročilo povzema Urad RS za intelektualno lastnino.

Po podatkih poročila ponarejeno blago, s katerim se krši intelektualna lastnina malih in srednje velikih podjetij, daleč najpogosteje izvira s Kitajske, saj v globalnem merilu predstavlja 85 odstotkov zasegov, povezanih s spletno prodajo, in 51 odstotkov globalnih zasegov, povezanih s prodajo v fizičnih trgovinah.

Najpogosteje so tarča ponarejenih izdelkov električni stroji in elektronika (30 odstotkov zasegov), oblačila (18 odstotkov), parfumi in kozmetika (10 odstotkov) ter igrače in igre (10 odstotkov). Poleg tega večina teh izdelkov ne dosega standardov varnosti in zato pogosto ogrožajo zdravje in varnost potrošnikov, ugotavljajo urad EU za intelektualno lastnino, Evropski observatorij za kršitve pravic intelektualne lastnine in Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Nedovoljena trgovina s ponarejenim blagom je v globaliziranem gospodarstvu vse večja grožnja, so poudarili in dodali, da so njeni učinki za mala in srednje velika podjetja še posebej škodljivi, saj jim pogosto primanjkuje sredstev za spremljanje in učinkovito preprečevanje tveganja.

Za podporo tem podjetjem je urad EU za intelektualno lastnino v sodelovanju z Evropsko komisijo ter nacionalnimi in regionalnimi uradi začel izvajati vrsto pobud na področju intelektualne lastnine, vključno s skladom za mala in srednje velika podjetja, ki deluje že tretje leto. Sklad jim zagotavlja finančno podporo za registracijo pravic intelektualne lastnine.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window