Navigacija
Portal TFL

STA novice / Poslanci prikimali noveli zakona o kmetijstvu

petek, 3.2.2023

Ljubljana, 03. februarja (STA) - DZ je na današnji izredni seji s 57 glasovi za in enim proti sprejel novelo zakona o kmetijstvu. Z njo vlada dopolnjuje pravno podlago za izvajanje skupne kmetijske politike 2023-2027 in jo tako usklajuje s pravnim redom EU.

Novela zakona zajema splošne prilagoditve za izvajanje strateškega načrta skupne kmetijske politike, posebno ureditev upravnega postopka, finančne podpore v obliki finančnih instrumentov, uvajanje novih evidenc in možnost predčasne razrešitve varuha verige preskrbe s hrano, če se ugotovi, da ne opravlja svojega dela.

Poslanske skupine so zakonu večinoma naklonjene, najbolj zadržani so bili v SDS. "Menimo, da je v noveli preveč administrativnih obremenitev za slovenskega kmeta ob fazi izvajanja skupne kmetijske politike v naslednjih petih letih," je dejal poslanec Tomaž Lisec (SDS).

Da je ostalo še "veliko prostora za racionalizacijo administrativnih obremenitev", je v predstavitvi stališča poslanske skupine izpostavil tudi Franc Props (Svoboda). Kot je dejal, gre za šesti poseg v zakon v zadnjih petih letih, kar je sicer v veliki meri posledica izvajanja reforme skupne kmetijske politike oz. njenega strateškega načrta.

"Se pa zavedamo, da vsakokratno poseganje v zakon o kmetijstvu mestoma spremljajo tudi upravičeni očitki o nepreglednosti in preštevilnosti določb za podzakonsko urejanje," je dejal.

Tudi v Levici in SD so zakon podprli. "Ne prinaša bistvenih vsebinskih sprememb, temveč podrobnejše določitve posebnega upravnega postopka ter nekaj splošnih prilagoditev, ki so potrebne za učinkovito izvajanje skupne kmetijske politike," je dejal Damijan Zrim (SD). Tatjana Greif (Levica) pa je med drugim izpostavila, da so spremembe skladne tudi s koalicijsko pogodbo, ki vsebuje zavezo zagotoviti dostojno plačilo za opravljano delo, kakovostne delovne pogoje in spoštovanje delavskih pravic.

V NSi so novelo podprli, saj je po besedah Jožefa Horvata ključno, da kmetje pridejo do finančnih sredstev, čeprav se jim predlog ne zdi najboljši. Ob tem je opozoril, da se v slovenskem kmetijstvu nadaljuje trend zmanjševanja kmetijskih gospodarstev; v 10 letih smo jih po njegovih besedah izgubili skoraj 2000. Uresničevanje ciljev skupne kmetijske politike 2023-2027 bo po njegovih besedah velik izziv za slovensko kmetijstvo in podeželje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window