Navigacija
Portal TFL

STA novice / Poslanci SD s pobudo vladi za preprečitev dviga cen vrtcev in vzpostavitve sistema brezplačne predšolske vzgoje

petek, 3.2.2023

Ljubljana, 03. februarja (STA) - Poslanci SD so na vlado naslovili pobudo, s katero predlagajo vzpostavitev sistema brezplačnega predšolskega varstva in vzgoje ter prenos financiranja predšolske vzgoje z lokalne na državo raven. Do uveljavitve nove rešitve pa v luči napovedanega dviga cen vrtcev predlagajo vzpostavitev začasnega mehanizma, ki bo to preprečil.

"Skrb za najpomembnejšo in hkrati najšibkejšo skupino mora biti opravljena celovito in enotno," je danes poudarila podpredsednica SD Mija Javornik. Zato v SD predlagajo prenos financiranja predšolske vzgoje z lokalnih skupnosti na državno raven. "Investicija v otroke, njihove veščine, znanje je najboljša dolgoročna naložba za razvoj te države. Noben otrok ne sme ostati zadaj, nobena regija ne sme ostati zadaj," je ob tem poudarila Javornik.

Sicer pa se v SD zavzemajo, da se v državi vzpostavi sistem brezplačnega predšolskega varstva in vzgoje, kar so koalicijske Gibanje Svoboda, SD in Levica tudi zapisale v koalicijsko pogodbo, je spomnila poslanka SD in podpredsednica stranke Meira Hot.

A kot je poudarila, je trenutno ob napovedih dviga cen vrtcev nujno reagirati takoj, zato v poslanski skupini SD vladi predlagajo, da vzpostavi začasni mehanizem, s katerim bi preprečila, da bi stroški amortizacije višjih cen vrtcev postalo breme staršev.

Koalicijskim partnerjem za zdaj vsebine pobude niso posebej predstavljali, saj so pobudo naslovili na vlado, ki bo zdaj po besedah poslanke Hot moral preučiti možnosti, kako vzpostaviti omenjeni mehanizem, bodisi z interventno zakonodajo bodisi z dogovorom med občinami in državo. Podpredsednica SD se sicer nadeja, da bo vlada prisluhnila pobudi koalicijske partnerice. Prve odzive vlade tako pričakujejo v naslednjih dveh tednih.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window