Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor DZ prikimal predlagani zakonski spremembi glede odvoza pokvarjenih vozil

torek, 7.2.2023

Ljubljana, 07. februarja (STA) - Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor je danes brez razprave in brez glasu proti prikimal predlogu novele zakona o cestah, s katerim vlada odpravlja anomalijo iz zakona, ki je posebno ureditev odvoza poškodovanih ali pokvarjenih vozil na avtocestah in hitrih cestah razširila s tovornih vozil tudi na osebna vozila.

V zakonu o cestah, ki ga je DZ potrdil v začetku oktobra lani, se je s sprejetimi dopolnili poseglo v dobro delujoče in uveljavljene asistenčne storitve več kot 800.000 zavarovancev, ki teh storitev v primeru okvare ali poškodbe vozila na avtocestah ali hitrih cestah ne bi mogli več koristiti, saj bi lahko odvoz njihovega vozila opravil upravljavec ceste na javnem razpisu izbrani izvajalec odvoza vozil.

Takšno stanje popravlja predlagana novela zakona, ki jo je danes z 12 glasovi za in nobenih proti, potrdil matični odbor DZ. Po njej bo posebna ureditev odstranjevanja poškodovanih ali pokvarjenih vozil na avtocestah in hitrih cestah znova veljala samo za tovorna vozila, torej vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kilogramov ne glede na največjo dovoljeno maso priklopnega vozila.

DZ je moral sicer obstoječi zakon o cestah lansko jesen potrjevati dvakrat. Zaradi spornega člena o odvozu pokvarjenih in poškodovanih osebnih vozil z avtocest in hitrih cest so namreč državni svetniki na zakon izglasovali veto, DZ pa ga je vnovič potrdil po tem, ko je tedaj še državna sekretarka, danes infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, napovedala novelo zakona za odpravo te določbe.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window