Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj s predlogom za zagotovitev varne oskrbe EU s kritičnimi surovinami

četrtek, 16.3.2023

Bruselj, 16. marca (STA) - Evropska komisija je danes sprejela predlog uredbe o kritičnih surovinah, katere namen je zagotoviti varno in trajnostno oskrbo Evropske unije s kritičnimi surovinami. Med drugim določa cilje glede izkopa, predelave in recikliranja kritičnih surovin, predvideva pa tudi poenostavitev izdajanja dovoljenj za projekte na tem področju.

"Kritične surovine so v vsem, kar je pomembno za naše vsakdanje življenje. V pametnih telefonih, električnih vozilih, toplotnih črpalkah, pa tudi v orožju," je ob predstavitvi predloga uredbe povedal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Izvršni podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis je ob tem poudaril, da je EU pri številnih surovinah odvisna od zgolj od enega glavnega dobavitelja, kar je v večini primerov Kitajska.

Zato komisija predlaga določitev jasnih prioritet za ukrepanje, da bi zagotovili varno in trajnostno oskrbo EU s kritičnimi surovinami.

Poleg posodobitve seznama kritičnih surovin predlaga tudi seznam strateških surovin. Pri slednjih gre za kritične surovine, ki so bistvenega pomena za tehnologije, pomembne za zeleni in digitalni prehod ter za obrambni in vesoljski sektor. To so glede na predlog komisije med drugim kobalt, redke zemlje za magnete, ter litij, nikelj in naravni grafit na ravni, primerni za baterije.

Predlog akta določa tudi nezavezujoče cilje, v skladu s katerimi bi do leta 2030 zmogljivosti za izkop strateških surovin v EU povečali na najmanj 10 odstotkov letne porabe, za predelavo na 40 odstotkov, za recikliranje pa na najmanj 15 odstotkov.

Poleg tega predlog predvideva, da iz posamezne tretje države ne bi uvozili več kot 65 odstotkov letne porabe posamezne strateške surovine.

Komisija predlaga še zmanjšanje administrativnega bremena in poenostavitev postopkov izdajanja dovoljenj za projekte na področju kritičnih surovin, izbranim strateškim projektom pa bi bilo na voljo financiranje in krajši postopki. Oblasti bi morale glede na predlog dovoljenje za izkopavanje izdati v največ 24 mesecih, dovoljenje za predelavo in recikliranje pa v 12.

Z namenom okrepitve odpornosti dobavnih verig predlog vključuje ukrepe za nadzor na dobavnimi verigami kritičnih surovin in usklajevanje med državami članicami glede zalog strateških surovin. Predvideva pa tudi vzpostavitev partnerstva za veščine na področju kritičnih surovin in akademije za surovine.

Ukrepi, vključeni v predlog uredbe, so poleg tega namenjeni še izboljšanju krožnosti in trajnostnosti kritičnih surovin. Tako bodo morale članice v skladu s predlogom uredbe sprejeti ukrepe za zbiranje s kritičnimi surovinami bogatih odpadkov in jih reciklirati v sekundarne kritične surovine.

Predlog uredbe, ki ga bosta zdaj obravnavala Evropski parlament in Svet EU, spremlja dokument z ukrepi za diverzifikacijo dobavnih verig kritičnih surovin. Med drugim predvideva vzpostavitev mednarodnih partnerstev s podobno mislečimi državami.

Komisija je danes sprejela tudi strategijo o dolgoročni konkurenčnosti ter dokument ob 30. obletnici vzpostavitve enotnega trga in njegovi vlogi pri zagotavljanju konkurenčnosti.

Predlog akta in dokumenti so del zelenega načrta za evropsko industrijo, katerega namen je okrepiti njeno konkurenčnost v svetu. Del načrta je še predlog akta o okolju prijaznih tehnologijah, ki ga je komisija prav tako sprejela danes.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window