Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj za nadaljnje zniževanje porabe plina za 15 odstotkov

ponedeljek, 20.3.2023

Bruselj, 20. marca (STA) - Evropska komisija predlaga podaljšanje okvira za usklajeno zmanjševanje povpraševanja po plinu v EU, ki se izteče s koncem marca. S podaljšanjem bi prostovoljni cilj 15-odstotnega zmanjšanja povpraševanja po plinu podaljšali do marca 2024, so danes sporočili iz Bruslja.

Komisija predlaga podaljšanje okvira za usklajeno zmanjševanje povpraševanja po plinu, da bi ohranili zanesljivo oskrbo in stabilne cene. Podaljšanje okvira EU bi pripomoglo k doseganju zastavljenega cilja, da se do 1. novembra doseže 90-odstotno zasedenost skladišč plina, s čimer bi bila Evropa bolje pripravljena na naslednjo zimo, so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili v Bruslju.

"Zaradi težav na svetovnem trgu s plinom je pomembno, da je Evropa že zdaj pripravljena na prihajajočo zimo. Nadaljnje varčevanje s plinom bo EU pomagalo doseči cilje glede skladiščenja plina in ohraniti stabilnost oskrbe," so poudarili.

Dogovor o zmanjšanju porabe plina za 15 odstotkov so ministri držav EU, pristojni za energetiko, dosegli 26. julija lani, avgusta pa so uredbo o zmanjšanju porabe plina za 15 odstotkov uradno potrdile še države članice.

Sprejeta uredba predvideva določitev cilja, da bi članice EU med 1. avgustom lani in 31. marcem letos porabo plina prostovoljno zmanjšale za 15 odstotkov glede na povprečno porabo plina med avgustom in marcem v zadnjih petih letih. Uredba vključuje tudi možnost sprožitve opozorila na ravni EU glede varnosti dobav plina, kar bi pomenilo, da bi 15-odstotno znižanje postalo obvezno.

"Naša skupna prizadevanja za zmanjšanje povpraševanja po plinu so bila bistvena za varno preživetje te zime. Dosegli smo velik napredek pri diverzifikaciji oskrbe in zmanjšanju odvisnosti od Rusije, vendar bo na svetovnih trgih s plinom v prihodnjih mesecih verjetno še naprej primanjkovalo plina," je ob predstavitvi predloga za podaljšanje okvira dejala evropska komisarka za energetiko Kadri Simson.

O predlogu bodo ministri EU, pristojni za energetiko, razpravljali na naslednjem zasedanju Sveta EU za energetiko 28. marca, so še pojasnili na komisiji.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window