Navigacija
Portal TFL

STA novice / ZPM Ljubljana Moste-Polje za brezplačno šolo tudi s peticijo

ponedeljek, 20.3.2023

Ljubljana, 20. marca (STA) - Zveza prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje, ki je pred dvema tednoma pristojne pozvala k ureditvi brezplačne osnovne šole tudi v dejanskem življenju, je na svoji spletni strani in družbenih omrežjih objavila še peticijo. V njej se zavzemajo za spremembo zakonodaje, ki bi omogočila uresničitev njihove zahteve za brezplačno osnovno šolo.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je v odgovoru na njihov poziv sicer spomnilo na že vzpostavljene sistemske ukrepe, ki po njihovih navedbah pomagajo zagotavljati vsem učencem enake pogoje ne glede na socialno-ekonomski položaj ali druge osebne okoliščine.

Vendar se v zvezi ne strinjajo. Po njihovem opozorilu je šolsko okolje prostor, kjer se vse bolj reproducira neenakost, namesto da bi zmanjševalo neenakosti med otroki in jim omogočalo nova znanja in priložnosti za boljšo prihodnost. To se po njihovih besedah dogaja kljub 57. členu ustave, v katerem je zapisana pravica do brezplačnega osnovnošolskega izobraževanja.

Starši šoloobveznih otrok po njihovih navedbah plačujejo stroške šolske prehrane, delovnih zvezkov in šolskih potrebščin, obveznih izbirnih vsebin, kot so denimo športni, kulturni in podobni tematski dnevi, izleti, ekskurzije, šole v naravi in predstave. Vse večji strošek postajajo tudi valete ob zaključku osnovne šole, izpostavljajo.

Ker je financiranje plačljivih obveznih vsebin in dejavnosti prepuščeno presoji ravnateljev ali zmožnostim šolskega sklada, v katerem pa so poleg sredstev donatorjev tudi sredstva staršev, država po besedah zveze dopušča, da otroci nimajo enakega dostopa do znanja in izkušenj.

Ministrstvi za vzgojo in izobraževanje ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, poslanske skupine in vlado pozivajo k spremembam, s katerimi bo obvezni program osnovne šole za osnovnošolce brezplačen. Po njihovem predlogu določilo 78. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanju, po katerem se vzgoja in izobraževanje financirata tudi iz prispevkov učencev, vajencev, dijakov, študentov višjih šol in odraslih, za osnovne šole ne bi veljalo.

Poleg tega bi spremenili drugi in tretji odstavek 83. člena zakona, kjer so med možnimi viri prispevkov za materialne stroške šole v naravi in za prehrano navedeni tudi učenci. Iz obeh odstavkov bi učence izbrisali. Tako zakon ne bi več dopuščal možnosti za financiranje s prispevki učencev oz. njihovih staršev, so poudarili.

Temu členu bi dodali še odstavek, da javna osnovna šola ali osnovna šola s koncesijo lahko določi prispevke za materialne stroške le pri tistih dejavnostih, ki sodijo v neobvezni izbirni del izobraževanja. Podpisniki peticije se zavzemajo za to, da bi omenjene spremembe veljale že v prihodnjem šolskem letu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window