Portal TFL

STA novice / Izteka se ukrep, ki je omogočal izplačilo dodatkov za neposredno delo s covidnimi bolniki

petek, 31.3.2023

Ljubljana, 31. marca (STA) - Le še danes velja ukrep zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva, ki omogoča izplačilo dodatkov za neposredno delo z obolelimi za covidom-19. Prav tako do danes velja tudi ukrep istega zakona, po katerem nadomestilo zaradi izolacije ob okužbi s koronavirusom krije državni proračun.

V javnem zdravstvu in socialnem varstvu se bo upravičencem tako le še danes izplačeval dodatek za neposredno delo z bolniki oz. uporabniki, obolelimi za covidom-19. Dodatek, ki ga je uvedel izhodni covidni zakon, lahko znaša največ 900 evrov bruto mesečno in je vezan na čas neposrednega dela s covidnimi bolniki.

Tudi sredstva za nadomestila plače za čas zadržanosti z dela zaradi izolacije po potrjeni okužbi s koronavirusom se bodo povrnila iz državnega proračuna, ne iz blagajne Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, le še do vključno današnjega dne.

Poslanci DZ so zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva sprejeli 28. oktobra lani.

Poleg omenjenih ukrepov zakon med drugim ureja tudi denarne odškodnine za zaplete po cepljenju proti covidu-19 in zaradi zdravljenja covida-19, uvaja pravno podlago za ambulante za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika ter omogoča plačevanje vseh opravljenih zdravstvenih storitev in nagrajevanje zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih po enakih kriterijih kot pri zasebnikih.

Ob tem bo z današnjim dnem v Sloveniji prenehala delovati aplikacija #OstaniZdrav, so sporočili z ministrstev za javno upravo in za zdravje. Kot razlog so navedli trenutno epidemiološko sliko v Evropi in ukinjanje uporabe aplikacije v državah članicah EU.

Ob tem bo prenehal delovati tudi servis, ki podpira pridobivanje t. i. TAN-kod ob pozitivnem rezultatu testa na okužbo s koronavirusom.

Aplikacija #OstaniZdrav je v času pandemije covida-19 služila kot eno od orodij, ki so bila v pomoč epidemiološki stroki pri preprečevanju širjenja okužb s koronavirusom, saj je z različnimi posodobitvami omogočala več funkcionalnosti. Med drugim je omogočala anonimno obveščanje o tveganem stiku z osebo z okužbo s koronavirosom med uporabniki aplikacije, ki so bili ob istem času na skupnem dogodku ali lokaciji, so spomnili na ministrstvih in se zahvalili vsem uporabnikom in razvijalcem aplikacije.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window