Portal TFL

STA novice / Predlog zakona o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov v nadaljnjo obravnavo

četrtek, 25.5.2023

Ljubljana, 25. maja (STA) - Državni zbor je z 51 glasovi za in 27 proti sklenil, da je vladni predlog zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi z določenimi prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni covid-19, primeren za nadaljnjo obravnavo. Proti so glasovali v opozicijskih SDS in NSi.

Predlog zakona predvideva povrnitev plačanih oz. izterjanih glob v postopkih, ki so bili v mandatu prejšnje vlade uvedeni na podlagah, za katere se je izkazalo, da so neskladne z ustavo. Predvideva ustavitev vseh tekočih prekrškovnih postopkov, pa tudi avtomatični izbris podatkov iz evidenc.

O predlogu zakona so danes v DZ opravili prvo obravnavo. Kot je poudarila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, je namen zakona poprava krivic. Da je bila prekrškovna represija v času veljavnosti ukrepov zaradi preprečevanja širjenja covida-19 pretirana, po njenih besedah kažejo tudi statistični podatki: obravnavanih je bilo več kot 62.000 prekrškovnih zadev in izrečenih za približno 5,7 milijona evrov glob.

Medtem ko so v koaliciji poudarjali, da gre za popravo krivic, je za SDS in NSi, ki sta bili del vlade, ki je ukrepe sprejemala, zakon neprimeren.

Po oceni SDS bi njegovo sprejetje pomenilo konec pravne države. Po mnenju NSi lahko odpre plaz novih tovrstnih zakonodajnih zahtev. Kot so še izpostavljali v opoziciji, je bilo v času epidemije ključno, da zavarujejo življenja in zdravje ljudi. Ukrepi med epidemijo pa so se v veliki meri usklajevali na ravni EU in so bili recimo v Italiji tudi bistveno ostrejši.

V koalicijskih Svoboda, SDS in NSi so po drugi strani opozarjali, da smo bili med epidemijo priča dnevnemu spreminjanju odlokov, ustrahovanju državljanov, pa tudi da so bili nekateri ukrepi prekomerni. Med drugim so izpostavili izrek glob dijakom, ki so protestirali, ker jim je bila odvzeta pravica do šolanja, družini na sprehodu, ker je eden od staršev jedel rogljiček, ter protestnikom, ki so na Trgu republike prebirali ustavo. Kot so poudarjali, je prav, da se ta ravnanja države popravi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window