Portal TFL

STA novice / Delovna skupina za ustanovitev nacionalnega prevoznika skozi javno-zasebno partnerstvo

četrtek, 1.6.2023

Ljubljana, 01. junija (STA) - Medresorska delovna skupina, ki je preučevala možnosti za izboljšanje letalske povezljivosti države, najbolj smiselno srednje- in dolgoročno rešitev vidi v ustanovitvi nacionalnega letalskega prevoznika skozi javno-zasebno partnerstvo. Če bi se država za to odločila, bi lahko prevoznik vzletel že poleti 2025, je dejala ministrica Alenka Bratušek.

Ministrstvo za infrastrukturo je danes podrobno predstavilo rezultate študij o letalski povezljivosti Slovenije in njenih ekonomskih učinkih, s čimer se je zadnje mesece ukvarjala tudi medresorska delovna skupina, sestavljena iz predstavnikov ministrstev za infrastrukturo, finance ter gospodarstvo, turizem in šport.

Delovna skupina je po besedah vodje Tanje Šarabon ugotovila, da javni razpis za dodelitev subvencij letalskim prevoznikom za izboljšanje povezljivosti ni prinesel pričakovanih rezultatov, kljub temu da je omogočil maksimalno možnost subvencioniranja skladno s smernicami Evropske komisije o državni pomoči letališčem in letalskim prevoznikom.

Kot najbolj smiselno rešitev, ki bi lahko srednjeročno in dolgoročno izboljšala letalsko povezljivost Slovenije, delovna skupina ocenjuje možnost ustanovitve oz. soustanovitve nacionalnega letalskega prevoznika skozi model javno-zasebnega partnerstva, je dejala Šarabon.

Ministrstvu za infrastrukturo skupina predlaga, da začne postopke za zagotavljanje pravnih in ekonomskih pogojev, vključujoč tudi vidik državne pomoči in drugih pogojev za ustanovitev prevoznika. Ministrstvo naj po predlogu delovne skupine v čim krajšem času preuči in določi tudi časovni okvir, potreben za uresničitev tega cilja.

Če bi se vlada odločila za ustanovitev novega letalskega prevoznika, bi lahko ta po ministričinih besedah po "zelo optimističnem scenariju" začel obratovati v poletnem voznem redu 2025. A kot je izpostavila, je sama pot do odločitve še dolga.

Ob tem je sicer podčrtala, "da je po predstavitvi obeh študij verjetno vsem jasno, kako veliki oziroma negativni so učinki slabe povezljivosti naše države".

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window