Portal TFL

STA novice / Jourova spletne platforme pozvala k označevanju z umetno inteligenco ustvarjenih vsebin

ponedeljek, 5.6.2023

Bruselj, 05. junija (STA) - Podpredsednica Evropske komisije, pristojna za vrednote in preglednost, Vera Jourova je danes spletne platforme pozvala k jasnemu označevanju vsebin, ustvarjenih z umetno inteligenco. Ob robu srečanja podpisnikov kodeksa ravnanja glede dezinformacij jih je pozvala, naj označevanje tovrstnih vsebin vključijo v kodeks.

"Nove tehnologije umetne inteligence so lahko koristne in prispevajo k povečanju učinkovitosti ter ustvarjajo kreativne vsebine. Vendar pa moramo omeniti tudi temne plati tega. Prinašajo nova tveganja in imajo lahko negativne posledice za družbo, tudi na področju širjenja dezinformacij," je ob robu srečanja delovne skupine kodeksa ravnanja glede informacij povedala Jourova.

Podpisnike - gre za 44 spletnih platform, oglaševalskih podjetij in nevladnih organizacij - je pozvala k ukrepanju v zvezi z umetno inteligenco.

Zavzela se je za to, da bi ponudniki storitev, ki bi lahko širile dezinformacije, ustvarjene z umetno inteligenco, vzpostavili tehnološke rešitve za prepoznavanje in jasno označevanje takšnih vsebin.

"Želimo, da bi platforme z umetno inteligenco ustvarjene vsebine označevale tako, da bi običajen uporabnik, ki ga motijo še številni drugi dejavniki, jasno videl, da določene besedilne, slikovne ali video vsebine ni ustvaril človek," je pojasnila Jourova. Poleg jasnosti je pomembna hitrost označevanja.

Podpisnike, ki generativno umetno inteligenco vključujejo v svoje storitve, je medtem pozvala, naj uvedejo varovalke, da zlonamerni akterji tega ne bodo mogli uporabljati za ustvarjanje dezinformacij.

Po njenem mnenju je ravno delovna skupina v okviru kodeksa primerna za razprave o ukrepih v zvezi z umetno inteligenco. Kodeks sicer trenutno ne vključuje določil o umetni inteligenci.

Podpisnike kodeksa je poleg tega pozvala k strožjemu ukrepanju proti širjenju dezinformacij v zvezi z rusko agresijo v Ukrajini. S tem je povezano tudi preverjanje dejstev, pri čemer morajo spletne platforme po mnenju komisarke povečati zmogljivosti. Zagotoviti morajo zadostne zmogljivosti v vseh državah članicah in vseh jezikih, je povedala. Poleg tega naj spletne platforme raziskovalcem omogočajo dostop do podatkov, saj to politiki omogoča sprejemanje pravih odločitev.

Jourova je ob tem znova izrazila obžalovanje, da je družbeno omrežje Twitter odstopilo od zgoraj omenjenega kodeksa. Opozorila je, da bo komisija v okviru akta o digitalnih storitvah podrobno spremljala ravnanje Twitterja na področju nezakonitih vsebin. Pri tem ni želela vnaprej napovedovati morebitnega ukrepanja.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window