Portal TFL

STA novice / Sodišče EU: Poljska reforma sodstva iz leta 2019 krši pravo EU

ponedeljek, 5.6.2023

Luxembourg, 05. junija (STA) - Sodišče EU je danes odločilo, da poljska reforma sodstva iz leta 2019, ki je med drugim vsebovala uvedbo disciplinskega senata za sodnike, krši pravo Evropske unije, saj posega v neodvisnost sodnikov, so sporočili iz Luxembourga. S tem je sodišče ugodilo tožbi, ki jo je zaradi reforme proti Varšavi leta 2021 vložila Evropska komisija.

V tožbi je Evropska komisija zatrdila, da poljska reforma v delu, v katerem se disciplinskemu senatu poljskega vrhovnega sodišče podeljuje pristojnost za odločanje v zadevah, ki neposredno vplivajo na status in opravljanje funkcij sodnika, posega v neodvisnost sodnikov.

Reforma po navedbah komisije, ki jim je Sodišče EU danes pritrdilo, vsem poljskim sodiščem prepoveduje preverjanje spoštovanja zahtev EU glede neodvisnega in nepristranskega sodstva. Sodniki, ki sprejemajo odločitve v skladu s pravom EU, so tako v nevarnosti, da jih disciplinski senat kaznuje, kar "lahko posega v njihovo neodvisnost", piše v izjavi sodišča.

Povrhu poljska vlada z reformo krši tudi pravico do spoštovanja zasebnosti in pravico do varstva osebnih podatkov, s tem ko sodnikom nalaga obveznost, da sporočijo informacije glede njihove dejavnosti v okviru združenj ali ustanov ter glede njihove nekdanje politične pripadnosti.

Poljski je bilo s sklepom Sodišča EU oktobra 2021 naloženo, da Evropski komisiji zaradi kršitev prava EU plača periodično denarno kazen v višini enega milijona evrov na dan. Junija lani je poljski predsednik Andrzej Duda podpisal zakon, s katerim je odpravil sporni disciplinski senat. Aprila letos so nato državi kazen s sklepom podpredsednika Sodišča EU zmanjšali za polovico.

Na današnjo sodbo se je že odzval evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. "Danes je pomemben dan za ponovno vzpostavitev neodvisnega pravosodja na Poljskem," je zapisal na Twitterju. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo Varšava v celoti upoštevala odločitev Sodišča EU.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window