Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropska komisija s predlogi za večjo digitalizacijo na področju socialne varnosti

sreda, 6.9.2023

Bruselj, 06. septembra (STA) - Evropska komisija je danes predlagala konkretne ukrepe za nadaljnjo digitalizacijo usklajevanja med evropskimi sistemi socialne varnosti. Med njimi so ukrepi za hitrejši in enostavnejši čezmejni dostop do storitev socialne varnosti s celovito uporabo digitalnih orodij.

V Bruslju poudarjajo, da se kljub različnim pobudam za izboljšanje čezmejnega pretoka informacij o socialni varnosti nacionalne institucije socialne varnosti, izvajalci zdravstvenih storitev in inšpektorati za delo zaradi nezadostne interoperabilnosti med nacionalnimi sistemi še vedno soočajo s težavami pri dostopu do podatkov in njihovi izmenjavi.

Prav tako v zvezi s tem nastajajo stroški, na primer pri izdajanju in preverjanju dokumentov o pravicah iz socialne varnosti.

Zato komisija države članice poziva, naj pospešijo nacionalno izvajanje sistema elektronske izmenjave informacij o socialni varnosti (EESSI), da bo do konca 2024 popolnoma operativen po vsej Evropi.

Poleg tega naj zagotovijo več popolnoma spletnih postopkov za koordinacijo socialne varnosti, da bi ljudem dodatno olajšali življenje in delo v tujini ter jim zagotovili hiter dostop do dajatev, do katerih so upravičeni.

Bruselj poziva še k sodelovanju v pilotnih dejavnostih evropske izkaznice socialnega zavarovanja (ESSPASS), katerih cilj je preučiti načine za lažje čezmejno priznavanje in preverjanje pravic socialne varnosti državljank in državljanov.

Prizadevajo pa naj si tudi za uvedbo evropskih denarnic za digitalno identiteto (EUDI). Te bodo državljanom EU omogočile, da imajo pri sebi digitalne različice dokumentov o upravičenosti, kot je evropska kartica zdravstvenega zavarovanja, in s tem institucijam socialne varnosti, inšpektoratom za delo ter izvajalcem zdravstvenih storitev omogočile takojšnje preverjanje teh dokumentov.

Komisija ob tem državam članicam zagotavlja podporo pri izvajanju teh ukrepov. Zagotavljala jim bo tehnično pomoč, na voljo pa so jim tudi sredstva iz različnih evropskih skladov.

"Milijoni ljudi živijo, delajo ali študirajo v drugi državi EU. Današnje sporočilo bo poenostavilo njihovo življenje, saj jim bo olajšalo interakcijo z nacionalnimi organi in omogočilo hitrejši dostop do upravičenih socialnih dajatev iz tujine, kot so pokojnine ali zdravstveno varstvo," je ob predstavitvi ukrepov povedal evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit.

Koristi pa bodo imela tudi podjetja, nacionalni organi in inšpektorati za delo, saj bodo znatno prihranili na stroških in času, je dodal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window