Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sodišče v Luxembourgu zavrnilo pritožbo ruskega oligarha na sankcije

sreda, 6.9.2023

Luxembourg, 06. septembra (STA) - Evropsko sodišče v Luxembourgu je danes zavrnilo pritožbo ruskega oligarha Dmitrija Pumpjanskega in njegove žene na sankcije, ki jih je EU uvedla po ruski agresiji nad Ukrajino. Sodišče je zavrnilo trditve para, da so sankcije proti njima samovoljne in nesorazmerne.

Čeprav Dmitrij Pumpjanski ni bil neposredno vpleten v vojaško ofenzivo v Ukrajini, je dejaven v plinski in naftni industriji, torej v gospodarskih sektorjih, ki služita kot pomemben vir prihodkov za rusko vlado, je razsodilo Splošno sodišče v Luksemburgu.

Njegova žena Galina Evgenjevna Pumpjanska je poslovno povezana s svojim možem, saj predseduje skladu, ki pripada podjetju Dmitrija Pumpjanskega. Zaradi tega so sankcije proti njima upravičene, je še odločilo sodišče.

Par je trdil, da so sankcije samovoljna in nesorazmerna omejitev njunih temeljnih pravic, vendar pa sodniki temu niso pritrdili. Današnja sodba pomeni, da sta zamrznitev premoženja in prepoved vstopa v EU za ruske državljane zakoniti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odkar je Rusija februarja lani sprožila invazijo na Ukrajino, je 27 držav članic EU sprejelo več svežnjev sankcij proti Moskvi, katerih cilj je oslabiti rusko gospodarstvo in sposobnost Kremlja za financiranje vojne.

Poleg gospodarskih in finančnih sankcij vključujejo tudi ukrepe proti okoli 1800 posameznikom in organizacijam, povezanih s Kremljem.

Milijarder Pumpjanski in njegova žena sicer nista bila prva, ki sta izpodbijala sankcije EU, še poroča dpa.

Marca je splošno sodišče v odmevni sodbi razveljavilo sankcije EU proti materi sedaj že pokojnega vodje ruske najemniške skupine Wagner Jevgenija Prigožina. Sodniki so takrat odločili, da Violete Prigožine ne bi smeli sankcionirati, saj družinsko razmerje ne utemeljuje njene vključitve na seznam sankcioniranih.

Po podatkih splošnega sodišča v Luxembourgu trenutno poteka okoli 60 tožb na tem sodišču proti sankcijam EU, uvedenih proti Rusom.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window