Navigacija
Portal TFL

STA novice / V ponedeljek se začenja prva redna seja DZ po počitnicah

petek, 15.9.2023

Ljubljana, 15. septembra (STA) - DZ bo v ponedeljek začel prvo redno sejo po počitnicah, na kateri bo med drugim obravnaval zakonske predloge o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov, zaščiti živali in preoblikovanju Vzajemne. Prvi dan seje bo kot običajno namenjen poslanskim vprašanjem, uvodoma pa se bodo seznanili tudi z odstopom dveh poslancev.

Poslanca Svobode Dejan Zavec in Martin Marzidovšek sta namreč v četrtek sporočila, da sta odstopila s poslanske funkcije. Pojasnila sta, da Zavec odhaja iz zdravstvenih razlogov, Marzidovšek pa zaradi novega kariernega izziva.

V skladu s časovnim potekom seje, ki ga je danes potrdil kolegij predsednice DZ, bodo v torek največ časa namenili predlogu vladnega zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi s prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi nalezljive bolezni covid-19. Ta med drugim predvideva povrnitev plačanih oz. izterjanih glob v postopkih, ki so bili v mandatu prejšnje vlade uvedeni na podlagah, za katere se je izkazalo, da so neskladne z ustavo. Za obravnavo novele so predvideli dobre tri ure in pol.

Približno ravno toliko časa naj bi namenili tudi obravnavi predloga novele zakona o duševnem zdravju, s katerim želi vlada odpraviti nekatere neustavnosti. Ob tem pa bo DZ v torek obravnaval tudi predloga novele zakona o visokem šolstvu ter novele insolvenčnega zakona. Prva ureja pravni status članic univerze in javno službo v visokem šolstvu, z drugo želi vlada doseči večjo učinkovitost insolventnih postopkov.

Sreda bo predvsem v znamenju obravnave predlogov dopolnitev zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in novele zakona o zaščiti živali; o prvi naj bi razpravljali več kot štiri ure in pol, o drugi slabe štiri ure.

Predlog novele zakona o zaščiti živali, ki so ga vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Meiro Hot (SD), je bil deležen nemalo kritik. Ob obširni razpravi na pristojnem odboru DZ pa so z dopolnili koalicije vanj vnesli več sprememb. Predlog novele zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), ki so ga v parlamentarni postopek vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Matejo Čalušić (Svoboda), predvsem posega v volitve organov zbornice, v KGZS pa so do njega kritični.

V okviru skrajšanega postopka se bo v sredo DZ opredelil tudi do vladnega predloga sprememb zakona o verski svobodi, ki delež državnega nadomestila za plačilo prispevkov verskih uslužbencev z zdajšnjih 100 znižuje na 60 odstotkov. Znova bodo predstavili stališča do predloga novele gradbenega zakona, s katerim so želeli državni svetniki onemogočiti legalizacijo objektov daljšega obstoja na kmetijskih in gozdnih zemljiščih. A je predlog zavrnil že matični odbor. V okviru glasovanj pa bo DZ ta dan odločil še o mandatno-volilnih zadevah, kjer so zaenkrat predvidena glasovanja o več predlogih za izvolitev v sodniško funkcijo.

Za četrtek so predvidene prve obravnave treh zakonov, in sicer vladnega predloga zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne zdravstvene zavarovalnice v delniško družbo, predloga zakona o izplačilu nadomestil za razveljavljene vrednostne papirje bank v večinskem državnem lastništvu, ki ga je vložil poslanec SDS Jože Tanko, in predloga dopolnitve zakona o lokalnih volitvah, ki ga je s podporo več kot 5000 volivcev vložila Piratska stranka. Z njim pa predlagajo omejitev županskih mandatov.

Zadnji dan zasedanja bodo opravili še prvo obravnavo predloga novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Poslanci SDS z njim predlagajo, da se zavarovancem, ko izpolnijo zakonske pogoje za polno starostno upokojitev in za katere delodajalec zaradi delovnih potreb izrazi interes po ponovni zaposlitvi tudi po njihovi upokojitvi, omogoči dvojni status - delovno razmerje za polni delovni čas in hkratno prejemanje starostne pokojnine v polnem znesku.

V okviru skrajšanega postopka se bodo v petek opredelili še do predlogov dopolnitev zakona o višjem strokovnem izobraževanju, novele zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja, dopolnitev zakona o Bloudkovih priznanjih, pa tudi do resolucije o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških 2023-2030.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window