Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor za delo se je seznanil z letnim poročilom Zagovornika načela enakosti za leto 2022

petek, 15.9.2023

Ljubljana, 15. septembra (STA) - Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide se je na današnji seji seznanil z rednim letnim poročilom Zagovornika načela enakosti za leto 2022 in posebnim poročilom o nedostopnosti javnega medkrajevnega avtobusnega prevoza za gibalno ovirane. V razpravi so izpostavili problematiko dostopnosti javnega potniškega prevoza gibalno oviranim.

Na seji je zagovornik načela enakosti Miha Lobnik na kratko povzel obe poročili in dejal, da so lani svetovanje zaradi domnevne diskriminacije nudili 440 osebam, zaključili obravnavo 50 postopkov ugotavljanja diskriminatornosti ravnanj in diskriminacijo ugotovil v 14 primerih ter za diskriminatorne ocenil 21 predpisov. Tudi v letu 2022 je bilo največ prijav diskriminacije prejel s področja dela in zaposlovanja. Med njimi so še vedno pogosti primeri zaradi starševstva, nosečnosti in zdravstvenega stanja pri dodeljevanju nagrad oziroma božičnic, je dodal.

V letu 2022 je Zagovornik izdal 81 priporočil za odpravo diskriminacije, spodbujanje enakega obravnavanja in izboljšanje predlogov zakonov in veljavnih predpisov. "Z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da je velik del priporočil še neupoštevan, problem je še vključevanje Romov v izobraževanje ter dostopnost do osebnega zdravnika," je poudaril Lobnik. Omenil je, da so lani obravnavali tudi posebno poročilo o dostopnosti srednjih šol za gibalno ovirane, kjer so ugotovili, da le četrtina šol omogoča pogoje za vključitev gibalno oviranih v izobraževalni proces, a se stanje po njegovem mnenju izboljšuje.

V instituciji so zaskrbljeni zaradi sklepa vlade o 15-odstotnem zmanjšanju proračuna. "Če se bo nadaljevalo krčenje sredstev, bo okrnjen naš program," je opozoril. Ob predstavitvi posebnega poročila o nedostopnosti javnega medkrajevnega avtobusnega prevoza za gibalno ovirane je izpostavil, da pripravljajo analizo stanja na medkrajevnih avtobusih, s čimer bodo seznanili DZ do konca leta.

Po besedah državnega sekretarja ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dana Juvana na ministrstvu ugotavljajo, da je bil od ustanovitve samostojnega organa leta 2016 storjen ogromen korak naprej tako z vidika vloženega dela kot njegove krepitve kot pomembne institucije na področju varstva pred diskriminacijo. Položaj zagovornika se je v zadnjem letu še dodatno okrepil z dodatno zaposlenimi, kljub temu pa so nekatera dejanja še vedno diskriminatorna. Na ministrstvu bodo v največji možni meri upoštevali priporočila Zagovornika, je dodal.

Državni sekretar ministrstva za okolje, podnebje in energijo Uroš Vajgl se je dotaknil dostopnosti javnega potniškega prometa. Prepričan je, da je treba dostopnost zagotavljati za vse skupine ljudi. Spomnil je na letošnji začetek enoletnega projekta pregleda 96 postaj javnega potniškega prometa glede dostopnosti za gibalno ovirane. V prihodnjem letu želijo s spremembami zakona vzpostaviti pravno podlago za t. i. prevoz na klic tudi za določene skupine invalidov. "Predlog zakona je v medresorski obravnavi," je dejal Vajgl, ki pričakuje, da bo predlog kmalu na poslanskih klopeh.

Komisija državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide meni, da je tokrat Zagovornik s posebnim poročilom opozoril na pomembno problematiko, ki se ne dotika zgolj invalidov, ampak tudi vseh ostalih oseb, ki so gibalno ali drugače ovirane in bi potrebovale prilagojen prevoz, je izpostavila državna svetnica Monika Ažman. Država že tri leta zavestno ali nezavestno krši rok, postavljen v zakonu o izenačevanju možnosti invalidov, za kar bi po oceni komisije nekdo moral odgovarjati, je poudarila. Po njenih besedah je nedopustno, da se je šele zdaj začelo razmišljati o možnih rešitvah, čeprav je bilo za to na voljo 10 let prehodnega obdobja.

V razpravi je poslanka SDS Eva Irgl pohvalila Zagovornika za dobro pripravljeno poročilo, ki daje vpogled, kje se dogaja diskriminacija. "Še vedno živimo v družbi, ki diskriminira, neenaka obravnava je še vedno prisotna," je med drugim dejala. Poslanec Svobode Darko Krajnc je opozoril na uporabo jezika manjšin in diskriminacijo pri zaposlovanju, v šoli in drugje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window