Navigacija
Portal TFL

STA novice / Prihodnji teden v parlamentu: DZ tudi o povračilu glob zaradi covidnih odlokov, zaščiti živali in duševnem zdravju (ozadje)

nedelja, 17.9.2023

Ljubljana, 17. septembra (STA) - DZ bo v ponedeljek začel prvo redno sejo po počitnicah, na kateri bo med drugim obravnaval zakonske predloge o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov, zaščiti živali, duševnem zdravju in preoblikovanju Vzajemne. Kot običajno bodo prvi dan na vrsti poslanska vprašanja, uvodoma pa se bodo seznanili tudi z odstopom dveh poslancev.

Poslanca Svobode Dejan Zavec in Martin Marzidovšek sta namreč v četrtek sporočila, da sta odstopila s poslanske funkcije. Zavec odhaja iz zdravstvenih razlogov, Marzidovšek pa zaradi novega kariernega izziva.

DZ v torek o zakonu o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov

DZ bo v torek obravnaval predlog vladnega zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi s prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi nalezljive bolezni covid-19. Zakonski predlog med drugim predvideva povrnitev plačanih oz. izterjanih glob v postopkih, ki so bili v mandatu prejšnje vlade uvedeni na podlagah, za katere se je izkazalo, da so neskladne z ustavo.

Predlagana ureditev temelji na analizi pravnih podlag, ki so bile uporabljene v prekrškovnih postopkih zaradi kršitev t. i. protikoronskih ukrepov. V analiziranem obdobju od 7. marca 2020 do 30. maja 2022 je bilo na neustavnih pravnih podlagah uvedenih nekaj več kot 62.000 prekrškovnih postopkov, skupen znesek izrečenih glob je znašal okoli 5,7 milijona evrov, je ob predstavitvi predloga navedla ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Zakona v opoziciji ne podpirajo, saj menijo, da so bili ukrepi v času prejšnje vlade sprejeti z legitimnim ciljem varovanja življenja in zdravja državljanov ter so bili usklajeni tudi na ravni EU in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

V torek pred poslanci tudi novela zakona o duševnem zdravju

DZ bo torkov del zasedanja sklenil z obravnavo predloga novele zakona o duševnem zdravju. Z njim želi vlada odpraviti neustavnost ter zagotoviti varstvo človekovih pravic na področju osebne svobode, varstva človekove osebnosti in dostojanstva ter svobode gibanja. Izboljšati želijo dostop do storitev in preprečiti podaljšanje čakalnih dob za namestitev v varovane oddelke.

Na matičnem odboru so predlog novele podprli poslanci koalicijskih Svoboda, SD in Levica, proti so bili poslanci opozicijske SDS, saj da se pri pripravi novele ni slišalo stroke. Zveza organizacij pacientov Slovenije pa je bila kritična, da zakon ne govori o načinih pomoči osebam s težavami v duševnem zdravju zunaj zaprtih in varovanih oddelkov, pač pa o nadaljnjem nameščanju bolnikov v zavode in bolnišnice proti njihovi volji.

Odbor je sprejel tudi več dopolnil, ki so jih predlagali koalicijski poslanci. Soglasje k njim je podala tudi vlada, po besedah državne sekretarke z ministrstva za zdravje Valentine Prevolnik Rupel pa z njimi med drugim jasneje določajo mrežo izvajalcev, ki izvajajo storitve in programe za duševno zdravje, vzpostavljajo domnevo privolitvene sposobnosti za vse odrasle osebe in opredeljujejo pravice zakonitega zastopnika mladoletne osebe.

Sreda v znamenju novele zakona o zaščiti živali

DZ bo v sredo obravnaval predlog novele zakona o zaščiti živali. Predlog zakona, o katerem je julija v DZ že potekala javna predstavitev mnenj, med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice, prepoved privezovanja psov in uporabe živali v cirkusih ter vzpostavitev obveznega internega video nadzora v klavnicah. Predlagatelji, poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Meiro Hot (SD), kot glavni cilj navajajo večjo zaščito živali pred zanemarjanjem in zmanjšanje njihovega trpljenja.

Vse od vložitve v parlamentarni postopek predlog v javnosti dviga nemalo prahu. Medtem ko med nevladnimi organizacijami, ki delujejo na področju varstva in zaščite živali, uživa podporo, so do njega kritični predvsem veterinarji in kmetje. Tudi po spremembah, ki so jih s koalicijskimi dopolnili v zakonsko besedilo vnesli ob obravnavi na matičnem parlamentarnem odboru, namreč ocenjujejo, da se s predlaganimi rešitvami v pravni red vnaša veliko nejasnosti in odpira možnost za nesporazume. Kritični so tudi v zakonodajnopravni službi.

S sprejetimi dopolnili se sicer institut pooblaščenega svetovalca spreminja v institut kvalificiranega prijavitelja. Gre za osebe, katerih naloge bodo primarno v odkrivanju ter prijavljanju mučenja in zanemarjanja živali, osveščanju in sodelovanju v inšpekcijskih postopkih. Kvalificirani prijavitelji pa ne bodo smeli vstopiti na zasebno zemljišče. Prav tako so z dopolnilom iz zakona umaknili obvezno čipiranje mačk.

Predlagani noveli v opoziciji nasprotujejo. Vlada medtem podpira osnovne cilje in vsebinske rešitve novele, a predlaga nekatere spremembe in dopolnitve.

Časovnica dogajanja v parlamentu

PONEDELJEK, 18. 9.

10.00 seja odbora DZ za gospodarstvo, na kateri bodo med drugim obravnavali predloge stališč RS do predlogov uredb Evropskega parlamenta in Sveta EU o enotnem dodatnem varstvenem certifikatu za fitofarmacevtska sredstva, o dodatnem varstvenem certifikatu za zdravila in o enotnem dodatnem certifikatu za zdravila; povezava do sklica na portalu DZ; sta.si/qyNDd4

11.30 seja odbora odbora DZ za zunanjo politiko, na kateri bodo obravnavali mednarodno dejavnost DZ; povezava do sklica na portalu DZ; sta.si/qzjR6D

12.00 seja DZ s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Golobu in ministrski ekipi, seznanili pa se bodo tudi z odstopoma Dejana Zavca in Martina Marzidovška s funkcije poslancev; povezava do sklica na portalu DZ; sta.si/qZsTnf

TOREK, 19. 9.

9.00 nadaljevanje redne seje DZ, na kateri bodo obravnavali predloge novel zakonov o visokem šolstvu, o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju ter o duševnem zdravju, ter predlog zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi z določenimi prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi preprečevanja širjenja covida-19; povezava do sklica na portalu DZ; sta.si/qZsTnf

SREDA, 20. 9.

9.00 nadaljevanje redne seje DZ, na kateri bodo obravnavali predlog novele gradbenega zakona, predlog o spremembi zakona o verski svobodi, predlog o dopolnitvi zakona o KGZS in predlog novele zakona o zaščiti živali; povezava do sklica na portalu DZ; sta.si/qZsTnf

ČETRTEK, 21. 9.

9.00 nadaljevanje redne seje DZ, na kateri bodo obravnavali predlog o dopolnitvi zakona o lokalnih volitvah, predlog zakona o izplačilu nadomestil za razveljavljene vrednostne papirje bank v večinskem državnem lastništvu ter predlog zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne zdravstvene zavarovalnice; povezava do sklica na portalu DZ; sta.si/qZsTnf

PETEK, 22. 9.

8.00 seja odbora DZ za zadeve EU, na kateri bodo obravnavali predloge stališč RS do predlogov uredb Evropskega parlamenta in Sveta EU o enotnem dodatnem varstvenem certifikatu za fitofarmacevtska sredstva in o dodatnem varstvenem certifikatu za zdravila, obravnavali pa bodo tudi gradiva za zasedanje Sveta EU za konkurenčnost, ki bo 25. 9. v Bruslju, in za zasedanje Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve, ki bo 28. 9. v Bruslju; povezava do sklica na portalu DZ; sta.si/qf1MPZ

10.00 zadnji dan redne seje DZ, na kateri bodo obravnavali predlog o dopolnitvah zakona o višjem strokovnem izobraževanju, predlog novele zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja, predlog o dopolnitvi zakona o Bloudkovih priznanjih ter predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju; povezava do sklica na portalu DZ; sta.si/qZsTnf

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window