Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ sprejel dopolnitve zakona o višjem strokovnem izobraževanju

petek, 22.9.2023

Ljubljana, 22. septembra (STA) - DZ je na današnji seji S 76 glasovi za in nobenim proti sprejel dopolnitve zakona o višjem strokovnem izobraževanju, ki ga je predlagala vlada, in predvideva prenos višješolske prijave preko enotnega visokošolskega sistema za vpisovanje oz. spletnega portala eVŠ. Prijavni postopek v višje strokovno izobraževanje bo tako še bližji uporabnikom.

Po besedah ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Felde je temeljni cilj predloga zakona prenos prijave na spletni portal eVŠ. Kot je pojasnil, je vpisovanje v višje šole doslej potekalo zelo sporadično po posameznih srednješolskih centrih, ker so višje šole vezane na te centre, in zato tudi ni bilo jasnega pregleda.

Z dopolnitvami zakona bo po njegovih navedbah poenotena prijava za vpis za celotno terciarno izobraževanje in bo prijavni postopek v višje strokovno izobraževanje še bližji uporabnikom. Vpisovanje v višje šole bo bolj pregledno in bolj jasno, veliko manj bo prihajalo do kakšnih odstopanj ali pa kršitev, kar se je včasih dogajalo z ročnimi vnosi. Hkrati pa bo sistem zaznaval tudi predavatelje v teh šolah, ali imajo ustrezno akreditacijo za opravljanje pedagoškega dela.

Podporo zakonu so napovedali tako koalicijski kot opozicijski poslanci. Zakon po mnenju poslanca SD Damijana Zrima prinaša enoten elektronski postopek vpisa za vse študente na terciarnem nivoju izobraževanja in prispeva k nadaljnjemu razvoju višjih strokovnih šol. Poslanka Levice Tatjana Greif meni, da bo z vpisom prek eVŠ, ki jo že uporablja visoko šolstvo, višje strokovno izobraževanje dobilo enoten prijavni postopek, ki hkrati znižuje administrativna bremena vseh deležnikov.

Poslanka Svobode Jožica Derganc je izpostavila, da v stranki pozdravljajo vsakršno zmanjševanje administrativnih ovir in na ta način povečanje učinkovitosti pri javnih postopkov za študente.

Poslanec SDS Franci Kepa je izrazil pričakovanje, da bo ta delna digitalizacija višješolskega prostora zares zaživela, oziroma da bodo predlagane spremembe olajšale določene postopke študentom in tako odpravile nepotrebno birokratizacijo.

V NSi so po besedah poslanke Vide Čadonič Špelič prepričani, da so mladi, ki so navajeni vse storitve opravljati preko spleta, v digitalni dobi pravzaprav pričakovali tak zakon, ki je v današnji dobi nekaj samoumevnega, zato so napovedali podporo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window