Portal TFL

STA novice / Ministrstvo predlaga razglasitev tedna slovenske hrane

petek, 17.11.2023

Ljubljana, 17. novembra (STA) - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predlaga, da vlada razglasi teden slovenske hrane, ki bi potekal vsak tretji teden v novembru, je razvidno iz objave na spletni strani eUprave. Teden slovenske hrane bi zamenjal dan slovenske hrane, ki poteka vsak tretji petek v novembru.

Po predlogu bi vlada razglasila, da se tretji teden v mesecu novembru obeležuje kot teden slovenske hrane. S tem sklepom pa bi se nadomestilo sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane iz oktobra 2012. Ministrstvo mnenja o predlogu zbira do 23. novembra.

Ministrstvo je predlog objavilo danes, ko je letošnji dan slovenske hrane, ki sicer poteka vsak tretji petek v novembru, obeležuje pa se med drugim s tradicionalnim slovenskim zajtrkom v šolah, vrtcih in drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Za to, da bi dan slovenske hrane prerasel v teden slovenske hrane, si prizadevajo stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in zadrug.

Kot so v začetku tega meseca navedli s Zadružni zvezi Slovenije, sta tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane v več kot desetletju presegla pričakovanja. S pobudo za teden slovenske hrane želijo spodbuditi odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika.

V tednu slovenske hrane bi vzgojno-izobraževalne, zdravstvene, socialnovarstvene in druge javne ustanove na svoje jedilnike uvrstile lokalne pridelke, jedi iz lokalno pridelanih sestavin in živila slovenskega porekla, so pojasnili.

S spremljajočimi dejavnostmi pa bi po njihovih navedbah v javnih ustanovah in gospodinjstvih spodbujali izbiro pridelkov in živil slovenskega porekla, zdrav življenjski slog, odgovoren odnos do hrane, pridobivanje znanja o pripravi jedi, kulturo prehranjevanja ter ohranjanje bogastva slovenske kulinarične dediščine.

Ob dnevu slovenske hrane sicer vse pozivajo k poseganju po lokalnih živilih. Projekt letos poteka pod sloganom Kruh za zajtrk - super dan, ker pa letos obeležujemo mednarodno leto prosa, je temu žitu namenjena posebna pozornost.

Slovenski zajtrk sestavljajo kruh, mleko, maslo, med in jabolko ali drugo slovensko sadje. Projekt v ospredje postavlja ozaveščanje najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja ter tudi pomen rednega zajtrkovanja za zdravo in uravnoteženo prehranjevanje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window