Portal TFL

STA novice / Za odvetniško zbornico nasprotovanje kandidaturi Jelenič Novaka za člana DTS izraz nerazumevanje vloge zunanjih članov

petek, 17.11.2023

Ljubljana, 17. novembra (STA) - V Odvetniški zbornici Slovenije menijo, da je nasprotovanje Društva državnih tožilcev Slovenije kandidaturi odvetnika Mitje Jelenič Novaka za člana Državnotožilskega sveta (DTS) izraz nerazumevanja zunanje vloge zunanjih članov DTS in vloge odvetništva kot dela pravosodja. Pričakujejo, da bodo tožilci presojo o njegovi primernosti prepustili DZ.

Kot opozarjajo, je struktura DTS določena z zakonom, in sicer štiri člane izvolijo izmed sebe državni tožilci, enega imenuje minister za pravosodje, štiri člane iz vrst pravnih strokovnjakov pa izvoli DZ na predlog predsednice republike. "S takšno sestavo so zagotovljeni transparentnost organa, raznolikost mnenj, nadzor ter preglednost državnega tožilstva kot dela pravosodja," so zapisali v izjavi za javnost. Ob tem dodajajo, da Jeleniča Novaka v DTS na njihov predlog in predlog še dveh drugih odvetnikov predlaga predsednica republike.

V društvu državnih tožilcev njegovi kandidaturi nasprotujejo, ker menijo, da bi bil kot zagovornik številnih obtožencev tudi v najodmevnejših kazenskih primerih v konfliktu interesov s tožilci, ki zastopajo obtožbo. "Kot tak bi torej dopoldne zagovarjal obtožence, popoldne pa na seji DTS odločal o kadrovskih zadevah, torej o napredovanju ali imenovanju državnih tožilcev. Poleg tega bi se seznanil s številnimi izjemno občutljivimi podatki v zvezi z delom posameznih tožilcev, s katerimi razpolaga DTS," je nasprotovanje društva utemeljil njegov predsednik Boštjan Valenčič.

V odvetniški zbornici pa nasprotno menijo, da dejstvo, da Jelenič Novak opravlja odvetniški poklic, v ničemer ne more biti razlog, "da bi zaradi tega lahko prišlo do konflikta interesov s celotnim tožilstvom in bi bil odvetnik posledično že vnaprej neprimeren za zunanjega člana DTS".

"Ravno nasprotno. Član DTS iz vrst odvetništva kot dela pravosodja bi lahko učinkovito prispeval k dvigu integritete organa, saj odvetniki in tožilci nismo nikdar v konfliktu interesov, temveč oboji opravljamo svoje delo in izvršujemo svojo funkcijo v javnem interesu. S tem, skupaj s sodniki, omogočamo in zagotavljamo temelje za izvrševanje zakonite sodne oblasti v RS v javno korist. Stališče, da smo odvetniki v konfliktu interesov s tožilci, je zato po mnenju Odvetniške zbornice Slovenije, zgrešeno ter celo nevarno, saj izhaja iz predpostavke ter preživetega predsodka, da gre odvetnike enačiti z ravnanji (lastnostmi) naših strank, ki so v kazenskih postopkih in zato deležne naše pravne pomoči," so zapisali.

V odvetniški zbornici pričakujejo, da bodo državni tožilci presojo o primernosti kandidatov, ki jih je predlagala predsednica republike, prepustili DZ, ki o kandidatih tudi odloča. Opozarjajo še, da so odvetniki tudi člani Sodnega sveta, pa sodniki v tem ne vidijo nikakršnega konflikta interesov.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je namreč konec oktobra DZ posredovala kandidatno listo za člane Državnotožilskega sveta. Z njo predlaga, da DZ pri volitvah štirih članov sveta izbira med petimi kandidati, to so Samo Bardutzky, Zvonko Fišer, Mitja Jelenič Novak, Vlasta Nussdorfer in Ivan Žaberl.

Jelenič Novak je za STA poudaril, da ga je za kandidata DTS predsednici republike predlagala odvetniška zbornica, kar je razumel kot dolžnost, ki mu jo nalaga zbornica. "Sam se h kandidaturi ne bi prijavil, ker posebne želje do članstva v DTS nimam. Konflikta interesov pa v resnici ne vidim, ker DTS ne odloča o ničemer, kar bi bilo lahko samo po sebi v konfliktu z odvetništvom, interesi odvetništva ali mano kot odvetnikom," je dejal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window