Portal TFL

STA novice / Nepremičninske družbe po odločitvi ustavnega sodišča pozivajo k spremembi zakonodaje

torek, 28.11.2023

Ljubljana, 28. novembra (STA) - Odločitvi ustavnega sodišča, ki je delno razveljavilo omejitev provizij nepremičninskih posrednikov, morajo slediti celovite spremembe zakonodaje ali povsem nov zakon o nepremičninskem posredovanju, pozivajo v Zbornici za poslovanje z nepremičninami pri GZS. Razveljavljene določbe so po njihovih besedah panogi povzročile veliko škodo.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Boštjan Udovič, so na neustavnost nekaterih določb leta 2019 potrjene novele zakona o nepremičninskem posredovanju opozarjali od samega začetka njene priprave. "Posebej smo bili presenečeni nad dejstvom, da so poslanci te spremembe potrdili kljub temu, da so zelo verjetno vedeli, da niso skladne z ustavo," je dejal.

Novela je panogi v štirih letih po njegovih besedah povzročila veliko škodo. "Bistveno pa je, da je poslabšala tudi pravno varnost potrošnikov in vseh ostalih udeležencev na trgu nepremičnin, čeprav je bil osnovni cilj takratnih sprememb - tako je vsaj bilo navedeno v gradivu - izboljšati razmere za potrošnike," je dejal.

Ustavno sodišče je sredi meseca razveljavilo omejitev višine provizij pri nepremičninskem posredovanju, kadar ne gre za prodajo oziroma oddajo stanovanjske hiše ali stanovanja fizični osebi. V postopek je sprejelo tudi omejitev provizij pri poslih s fizičnimi osebami, o čemer pa bo odločilo posebej po pridobitvi mnenja Sodišča EU.

Ustavni sodniki so po Udovičevih besedah s tem skoraj v celoti ugodili pričakovanjem nepremičninskih družb. Mnenja Sodišča EU ne pričakujejo kmalu, zato upajo, da bo vlada prej pripravila celovite spremembe zakona o nepremičninskem posredovanju ali povsem nov zakon. Ministrstvo za solidarno prihodnost, pod katerega sodi to področje, je po njihovih informacijah spremembam naklonjeno.

Ustavno sodišče je obenem razveljavilo določbo, ki ureja upravičenost za plačilo dodatnih storitev in nepremičninskim družbam dejansko nastale stroške omejuje na 150 evrov. S tem je po Udovičevih besedah pritrdilo, da dejanskih nastalih stroškov ni mogoče omejevati. Če želi država na tem področju pomagati potrošnikom, bo morala najti druge vzvode, je dejal. Ob tem je opozoril na primere, ko so stranke izkoriščale nepremičninske družbe ob zavedanju, da te v nobenem primeru ne bodo mogle zahtevati več kot 150 evrov plačila.

Odločitev ustavnega sodišča po Udovičevem mnenju na cene nepremičnin ne bo vplivala. Zavrnil je tudi možnost medsebojnega dogovarjanja nepremičninskih družb o cenah: "V Sloveniji je več kot 1200 aktivnih nepremičninskih posrednikov, kar pomeni, da je konkurenca zelo močna."

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window