Portal TFL

STA novice / Vlada v načrt razvojnih programov uvrstila sedem projektov programa Life

torek, 28.11.2023

Ljubljana, 28. novembra (STA) - Vlada je na današnji seji svojega odbora za gospodarstvo v načrt razvojnih programov uvrstila sedem projektov Life. Gre za projekte s področja varstva travišč, uporabe semenskih bank, ohranjanja sklednice, jesetrovke in leščurja ter ukrepov za ohranjanje naravnega vedenja volkov. Skupna vrednost projektov je 41,5 milijona evrov.

Namen programa Life je, da se zavaruje, obnovi in izboljša kakovost okolja, vključno z zrakom, vodo in tlemi, ter ustavi in obrne trend izgube biotske raznovrstnosti in tako prispeva k trajnostnemu razvoju, so po seji sporočili z vlade.

V načrt razvojnih za obdobje od 2023 do 2026 je vlada uvrstila sedem projektov programa Life. Namen projekta za varstvo travišč s semensko banko in obnovo, katerega vodilni partner je Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, je izboljšanje ohranitvenega stanja travniških habitatnih tipov. To se bo skušalo doseči prek vzpostavitve semenske banke. Skupna vrednost projekta je 5,4 milijona evrov, od tega bo nekaj manj kot 1,1 milijona evrov prispevala država.

Med vključenimi projekti je tudi projekt za ohranjanje naravnega vedenja volkov, katerega vodilni partner je Istituto di Ecologia Applicata iz Italije, ima pa 17 projektnih partnerjev, med katerimi so tudi Zavod za gozdove Slovenije, Univerza v Ljubljani in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Namen projekta je izboljšanje ali ohranitev ugodnega stanja populacij volka, ki vztrajajo ali se širijo v kulturno krajino, z ustreznim upravljanjem kritičnih situacij, kjer volkovi prestopijo pričakovano "mejo strahu". Skupna vrednost projekta je sedem milijonov evrov, od tega znašajo proračunska sredstva okoli 243.000 evrov.

Projekt za ohranitev močvirske sklednice v Italiji in Sloveniji, pri katerem sodelujeta zavod Krajinski park Ljubljansko barje in družba Soline, je namenjen ohranjanju genetske pestrosti obstoječih populacij te avtohtone vrste želv. Skupna vrednost projekta znaša 4,8 milijona evrov, od tega bo nekaj manj kot 95.000 evrov namenila država.

V načrt razvojnih programov je vključen tudi projekt za ohranitev leščurjev v zahodnem Sredozemlju in Jadranskem morju. Vodilni partner projekta je ligurska regionalna agencija za zaščito okolja (ARPAL), slovenski partner projekta pa Morska biološka postaja Piran. Skupna vrednost projekta je 2,9 milijona evrov, od tega znašajo proračunski viri 78.700 evrov.

Projekta za ohranjanje jesetrovk je namenjen obnovi in ponovni vzpostavitvi habitata in ekoloških koridorjev, s čimer želijo zagotoviti stabilno populacijo teh rib v donavskem porečju. Skupna vrednost projekta, katerega slovenski partner je zavod za ihtiološke in ekološke raziskave Revivo, znaša 11,8 milijona evrov, od česar bo Slovenija prispevala 222.400 evrov.

Vlada je v načrt razvojnih programov uvrstila tudi projekt za okoljsko prijazne načine zatiranja metulja gobarja, katerega vodilni partner je grška univerza v Tesaliji, kot projektni partner pa sodeluje tudi ljubljanska univerza. Skupna vrednost projekta je 1,8 milijona evrov, od tega bo proračunskih sredstev 41.700 evrov.

S projektom Uporaba semenskih bank pa želijo projektni partnerji ohraniti ali ponovno naseliti nekatere izmed ogroženih in zavarovanih rastlinskih vrst v izbranih območjih Nature 2000 s pomočjo semenskih bank v Italiji, Sloveniji, Franciji in na Malti. Kot slovenski partner pri projektu sodeluje Botanični vrt ljubljanske biotehnične fakultete. Skupna vrednost je 7,8 milijona evrov, od tega bo 92.500 evrov iz državnega proračuna.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window