Portal TFL

STA novice / Zagovornik: Ugotovljene nepravilnosti računskega sodišča smo odpravili

torek, 28.11.2023

Ljubljana, 28. novembra (STA) - Zagovornik načela enakosti je nepravilnosti, ki jih je glede njegovega poslovanja ugotovilo računsko sodišče že odpravil. Z izjemo postopkov javnega naročanja, za katere bodo računskemu sodišču poslali odzivno poročilo in akcijski načrt, v katerem bodo predvideli ukrepe in roke za nadaljne poslovanje, so dodali v uradu Zagovornika.

Računsko sodišče je namreč o pravilnosti poslovanja Zagovornika načela enakosti v letu 2022 izreklo mnenje s pridržkom. Med drugim je ugotovilo, da je v dveh primerih izplačal prenizek dodatek na delovno dobo. Ugotovilo pa je tudi, da Zagovornik za storitve grafičnega oblikovanja, tiskanja ter prevajanja in lekture v skupnem znesku 88.863 evrov ni izvedel postopka oddaje javnega naročila.

Zagovornik odgovarja, da so bile pogodbe sklenjene oz. naročilnice izdane na podlagi zakona o javnem naročanju, ki ureja postopek naročil, katerih ocenjena vrednost predmeta ne presega 40.000 evrov. Za posamezno vrsto storitev je bilo sklenjenih več pogodb, ker je bil predmet vsake storitve tako specifičen, da ga je bilo možno, glede na omejene ponudbe izvajalcev, izvesti le ločeno. "Le tako je bilo mogoče uresničiti zakonsko določene cilje Zagovornika, upoštevajoč različne ciljne skupine, ki jih nagovarjamo," so zapisali. Računsko sodišče je zavzelo stališče, da bi morali ocenjeno vrednost storitev šteti kot eno vrsto javnega naročila in izpeljati odprti postopek, so pojasnili in dodali, da bodo priporočila upoštevali.

Računskemu sodišču bodo, v skladu z njihovo zahtevo poslali odzivno poročilo in akcijski načrt. "V njem bomo predvideli ukrepe in roke za nadaljnjo poslovanje v postopkih javnega naročanja storitev grafičnega oblikovanja, tiskanja publikacij in prevajalskih storitev," so zapisali pri Zagovorniku.

V uradu Zagovornika so pojasnili, da so nepravilnosti glede premalo izplačanega dodatka za delovno dobo dvema uslužbencema odpravili in jima izplačali razliko s pripadajočimi zamudnimi obrestmi. "Napaka je nastala, ker se jima ni upoštevalo celotno obdobje zaposlitve za krajši delovni čas pri prejšnjih delodajalcih," so dodali.

Pojasnili so tudi, da ima Zagovornik najete prostore, kjer je upravnik zaračunaval višji delež stroškov, kot je bil dogovorjen s pogodbo. Zagovornik je zahteval povračilo, preplačana sredstva so že vrnjena v proračun, hkrati pa so sklenili aneks, ki jasno določa razmerja.

Glede napačnega evidentiranja prevzetih obveznosti v breme proračuna v aplikaciji MFRAC, so pojasnili, da so uporabljali obrazec po napotkih ministrstva za finance. A bodo priporočilo računskega sodišča upoštevali.

Zagovornik načela enakosti je že v fazi postopka aktivno sodeloval z računskim sodiščem z namenom zagotovitve vseh potrebnih notranjih kontrol za pravilno poslovanje, so zapisali. "Računsko sodišče je pomemben neodvisen državni organ, njegovo vlogo in delo pri Zagovorniku cenimo in spoštujemo, zato smo tudi nemudoma pristopili k pripravi odzivnega poročila," so še dodali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window