Portal TFL

STA novice / DZ podprl deklaracijo o razmerah v Palestini in Izraelu (dopolnjeno)

torek, 28.11.2023

Ljubljana, 28. novembra (STA) - Državni zbor je danes z 49 glasovi za in brez glasov proti podprl deklaracijo o razmerah v Palestini in Izraelu, ki so jo predlagali koalicijski poslanci. Ker DZ ni dal zelene luči amandmaju opozicijske SDS o preučitvi pomoči Palestincem in prepovedi izkazovanja podpore Hamasu in Hezbolahu, se je 22 navzočih poslancev pri glasovanju vzdržalo.

Deklaracija o trenutnih razmerah na območju Palestine in Izraela poziva k takojšnji prekinitvi sovražnosti in spopadov v regiji ter izraža neomajno podporo rešitvi dveh držav, ki bi jo dosegli s pogajanji na podlagi meja iz leta 1967 in bi vključevala dve suvereni, demokratični državi.

Kljub temu, da deklaracija že obsoja "napad, ki ga je teroristična organizacija Hamas sprožila proti državi Izrael", so v največji opozicijski stranki predlagali amandma, v katerem bi DZ vlado pozval, naj ustavi vsa plačila razvojnega sodelovanja palestinskim oblastem, opravi temeljit pregled mednarodnega razvojnega financiranja države in zagotovi, da nobeno slovensko financiranje ne bo zlorabljeno za posredno podporo terorističnim organizacijam. Predlagali so tudi, naj vlada sprejme ukrepe za prepoved širjenja antisemitizma, nošenja transparentov ter protestov v podporo Hamasu, prepove javno poveličevanje simbolov palestinskega oboroženega gibanja Hamas in libanonskega gibanja Hezbolah ter določi kazni za te kršitve.

Branko Grims (SDS) je v razpravi izrazil prepričanje, da se voditelji Hamasa bogatijo na račun finančne pomoči, ki jo "naivna Evropa in naivna Slovenija" pošiljata Palestincem. Dejal je še, da Hamas civiliste uporablja za živi ščit in je zato kriv za humanitarno krizo v oblegani palestinski enklavi.

Predrag Baković (SD) je v odgovor predlagateljem amandmaja povedal, da kazenski zakonik že ureja področje izražanja antisemitizma, Hamas pa da EU že opredeljuje za teroristično organizacijo. Spomnil je tudi, da Slovenija trenutno ne podpira projektov v Gazi, pač pa Palestincem pomaga samo s humanitarnimi sredstvi.

Prav tako je poudaril, da so v Bruslju nedavno ugotovili, da dosedanja evropska sredstva niso šla v roke Hamasu, obenem pa so napovedali strožji nadzor nad sredstvi.

Dušan Stojanovič (Svoboda) je povedal, da so shodi legitimen izraz stališč, Nataša Sukič (Levica) pa, da na shodih ni videla izrazov podpore Hamasu, zgolj Palestini.

Iz vrst opozicije je bilo sicer v parlamentu slišati več očitkov na račun predlagateljev, češ da v razpravo med pripravo predloga niso vključili druge strani. "Niti enega klica ali enega poskusa usklajevanja z drugimi poslanskimi skupinami, ki niso v koaliciji, niste napravili," je dejal Anže Logar (SDS) in dodal, da se verjetno niso usklajevali niti z zunanjim ministrstvom.

V imenu predlagateljev je Dušan Stojanovič (Svoboda) navedbe, da se o deklaraciji niso posvetovali s pristojnim ministrstvom, označil za napačne, zavrnil pa je tudi očitke o navijaštvu, ki se, kot je dejal Jožef Horvat (NSi), lahko čuti iz deklaracije.

V razpravi je beseda tekla tudi o priznanju neodvisne Palestine.

Matej Tonin je v imenu NSi povedal, da je treba k tej tematiki pristopiti razumsko. Po njegovem mnenju zato zdaj ni čas za priznanje Palestine, edina stvar, ki jo Slovenija lahko naredi, pa je, da podpre organizacije, ljudi in projekte, ki si prizadevajo za mir.

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin pa je pojasnil stališče MZEZ, ki da podpira priznanje Palestine šele po tem, ko pride do prekinitve spopadov in se sprte strani sporazumejo o rešitvi dveh držav.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window