Portal TFL

STA novice / EU z dogovorom o zmanjšanju industrijskih izpustov

sreda, 29.11.2023

Bruselj, 29. novembra (STA) - Svet EU in Evropski parlament sta dosegla politični dogovor o zmanjšanju industrijskih izpustov, ki se nanaša tudi na intenzivno rejo perutnine in prašičev ter na rudnike. Kot so danes sporočili iz Bruslja, bo dogovor, dosežen v torek zvečer, "zmanjšal škodljive izpuste, ki jih povzroča industrija, in izboljšal dostop javnosti do informacij".

Namen dogovora, ki ga morajo zdaj potrditi še države članice, je zmanjšanje onesnaževanja zraka, tal in vode, ki ga povzročajo podjetja. V Bruslju nameravajo to doseči s spremembo obstoječih pravil o izpustih in odlaganju odpadkov. Prav tako bodo posodobili Evropski register izpustov in prenosov onesnaževal, s čimer želijo vzpostaviti bolj izčrpen in celovit portal industrijskih izpustov.

Evropski parlament je ob tem poudaril, da lahko izpusti velikih kmetijskih podjetij vodijo v zdravstvene težave, kot so astma, bronhitis in rak.

Nova pravila bodo po novem veljala za intenzivno rejo perutnine in prašičev, in sicer jih bodo morale upoštevati prašičje farme z vsaj 350 živalmi in perutninske farme z vsaj 280 živalmi oz. vsaj 300 kokoši nesnicami. Uvedena bodo postopno, za največje rejce bodo začela veljati leta 2030.

V dogovor je vključeno tudi industrijsko izkopavanje rud, kot so železo, baker, zlato, nikelj in platina, Evropska komisija pa bo morda pozneje vključila še izkopavanje industrijskih mineralov.

Vsaka država članica EU bo odgovorna za izdajanje dovoljen podjetjem, ki jih pravila zadevajo, in sicer bodo podjetja dovoljenje dobila, če bodo dokazala, da izpolnjujejo ustrezne pogoje.

Dogovor vključuje tudi kazni za kršitelje, ki so zasnovane glede na težo kršitve in bodo za največje prekrške znašale vsaj tri odstotke letnih prihodkov, ki jih podjetje ustvari v EU.

Ko bo dokument uradno potrjen, bo v veljalo stopil tri tedne po objavi v uradnem listu EU, države članice pa bodo imele 22 mesecev za prenos v nacionalno zakonodajo.

Izvajanje dogovora bo komisija pregledala vsakih pet let, prvič leta 2028.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window