Portal TFL

STA novice / Golob: Do konca prvega četrtletja izhodišča za davčno reformo

sreda, 29.11.2023

Brdo pri Kranju, 29. novembra (STA) - Predsednik vlade Robert Golob si želi obuditi socialni dialog in kot prvi temi predlaga zmanjšanje birokratizacije ter davčno reformo. Do konca prvega četrtletja naj bi prišli do izhodišč, kako izpeljati davčno reformo, je dejal na vrhu slovenskega gospodarstva.

Golob je na vrhu gospodarstva, ki ga pod sloganom Uglašeni v razvoju danes na Brdu pri Kranju organizira Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), dejal, da je v zadnjega pol leta socialni dialog nekoliko zastal. "Želim si, da najkasneje s 1. januarjem dialog znova steče v najboljši možni maniri," je dodal.

Napovedal je srečanja s predstavniki gospodarstva najmanj enkrat mesečno, na katerih naj bi zaenkrat naslovili dve temi - kako zmanjšati birokratizacijo, denimo na področju registriranja delovnega časa, ter davčno reformo. Slednja naj bi bila takšna, da bomo lahko na koncu ustvarili več in predvsem več tudi imeli.

Golob je pred zbranimi gospodarstveniki spomnil na energetsko krizo kot posledico ruske agresije na Ukrajino, ki ji je sledila socialna kriza, avgusta pa so Slovenijo prizadele še poplave. "Vlada se je odzvala odločno," je dejal in dodal, da so šla za blaženje posledic vseh teh kriz znatna proračunska sredstva.

Vseeno se veliko vlaga v investicije, inovacije in razvoj. "Nikoli doslej ni bilo toliko državnih sredstev namenjenih za raziskave, znanost in razvoj," je povedal. Samo z znanjem bomo povečevali produktivnost in če želimo graditi blaginjo na družbi znanja, potem so ravno ta sredstva najbolj pomembna, je dejal.

"Želimo tekmovati z najbolj razvitimi v svetu in zato potrebujemo več znanja, več raziskav in razvoja," je dejal tudi predsednik GZS Tibor Šimonka. "Zahtevamo razbremenitev plač in da vse večji delež le-teh pripada tistim, ki so si jih zaslužili," je dodal.

Za razliko od političnih strank, ko pridejo na oblast, ima gospodarstvo po Šimonkovih besedah že vsa leta isto agendo, to je stabilno, predvidljivo in predvsem konkurenčno poslovno okolje. A to ne zadošča, je dejal in dodal, da želi slovensko gospodarstvo biti boljše, želi se primerjati z najboljšimi.

V nadaljevanju dogodka nekateri ugledni gospodarstveniki razpravljajo o tem, kako uglasiti izzive Slovenije na področju trajnostnega razvoja, vključno s popoplavno obnovo, kako doseči zeleni prehod industrije ter učinkovito rabo virov in energije ter kako ustvariti atraktivno poslovno in inovacijsko okolje.

Pred koncem bo sledila še kratka predstavitev pogledov dosedanjih predsednikov vlad na temo, kako v treh korakih razbremeniti slovensko gospodarstvo in spodbuditi njegovo rast.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window