Portal TFL

STA novice / Bruselj s predlogi za izboljšanje pravic potnikov

sreda, 29.11.2023

Bruselj, 29. novembra (STA) - Evropska komisija je danes predstavila niz zakonodajnih predlogov, s katerimi želi izboljšati pravice potnikov v EU. Želijo zagotoviti, da bi bili potniki pri rezervaciji vozovnic pri posrednikih enako dobro zaščiteni, ter zaščito razširiti na potnike, ki na enem potovanju kombinirajo različne načine prevoza. Posebno pozornost namenjajo invalidom.

Potniki, ki potujejo z letalom, vlakom, ladjo ali avtobusom, imajo v EU sicer že zagotovljene različne pravice. V primeru prekinitve potovanja so na primer upravičeni do spremembe poti, povračila stroškov, odškodnine ali pomoči.

"EU ima najmočnejše okvire za pravice potnikov na svetu, vendar to ne pomeni, da ne moremo biti še boljši. Poleg izboljšanja izvajanja obstoječih pravil želimo s temi predlogi odpraviti tri glavne vrzeli - zagotoviti, da so potniki pri rezervaciji vozovnic pri posrednikih enako dobro zaščiteni in pozorni, razširiti zaščito na potnike, ki na enem potovanju kombinirajo različne načine prevoza, ter okrepiti posebno pomoč invalidnim potnikom," je ob predstavitvi predloga povedala evropska komisarka za promet Adina Valean.

Z revizijo uredb o pravicah potnikov tako na primer uvajajo pravila za letalske potnike, ki so let rezervirali prek posrednika, vključno s povračilom stroškov.

Z ločenim predlogom komisije bi medtem prvič določili pravila za zaščito potnikov, ki na istem potovanju uporabljajo različne načine prevoza. Potniki na t. i. multimodalnih potovanjih bi imeli dostop do boljših informacij pred in pa tudi med samim potovanjem, med drugim o najkrajšem času povezave med različnimi prevoznimi sredstvi. Če bi potovali na podlagi ene pogodbe in bi zamudili naslednji prevoz, bi bili upravičeni do pomoči.

V vsakem primeru pa bi morali pomoč zagotoviti potnikom z omejeno mobilnostjo pri prehodu med različnimi prevoznimi sredstvi. Če bi letalske družbe zahtevale, da mora invalida zaradi spoštovanja varnostnih zahtev nekdo spremljati, bi morale sopotniku kriti stroške letalske vozovnice.

Bruselj poleg tega predlaga revizijo direktive o t. i. paketnem potovanju, ki bi potrošnikom zagotovila jasnejše informacije o tem, ali kombinacija potovalnih storitev pomeni turistični paket, kdo je odgovoren v primeru težav in kakšne so njihove pravice.

Med drugim polog za turistični paket ne bi smel biti višji od 25 odstotkov celotne vrednosti, razen če bi imeli organizatorji stroške, ki upravičujejo višje plačilo. Celotnega plačila medtem ne bi smeli zahtevati prej kot 28 dni pred začetkom potovanja.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window