Portal TFL

STA novice / Premier koalicijskim partnerjem predstavil imena kandidatov za ministre (dopolnjeno)

četrtek, 30.11.2023

Ljubljana, 30. novembra (STA) - Predsednik vlade Robert Golob je na današnjem sestanku koalicijskim partnerjem predstavil imena kandidatov za ministre za javno upravo, kmetijstvo ter naravne vire in prostor. Ti so po besedah vodij poslanskih skupin SD in Levice v javnosti poznani, pri izbiri pa zaupajo premierju, ki naj bi predlog za njihovo imenovanje v DZ poslal v kratkem.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je v izjavi za medije po koncu koalicijskega sestanka dejal, da bo imena sporočil predsednik vlade. Imena kandidatov bo premier poslal v DZ, v Svobodi pa bodo "stvari v predpisanih zakonskih rokih pripeljali do zaslišanj in potem tudi do potrditve v DZ", je zagotovil. Ob tem ni želel razkriti, ali je eden od kandidatov tudi član poslanske skupine Svoboda.

Sajovic je napovedal, da bi premier utegnil kandidate razkriti že danes, a se to po informacijah STA še ne bo zgodilo. Imena kandidatov bi lahko postala uradno znana v petek.

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je dejal, da vsi trije manjkajoči ministri prihajajo iz kvote največje vladne stranke, pri izbiri pa zaupajo predsedniku vlade. "Vse nadaljnje komentarje bomo podajali potem, ko bomo videli uradna imena v DZ," je dejal. Imena so po njegovih besedah poznana, glede njihove izkušenosti pa je dejal, da "šole za politika ni, tudi za predsednika vlade ne". "Vendar verjamem, da se bodo vsi trije na svojih funkcijah zelo dobro znašli in iz tega vidika imajo podporo tudi SD," je dodal.

"Glede na to, da gre za ministre iz kvote Gibanja Svoboda, jaz mislim, da so imena ustrezna in da bodo vsi kandidati tudi potrjeni kot ministri in opravljali delo, ki ga je na teh resorjih veliko," pa je dejal vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec. Meni, da so vsi kandidati v javnosti bolj ali manj znani, zato velikih presenečenj ne napoveduje.

Premier je po njegovih besedah "tik pred tem, da dokončno sprejme odločitev" glede kandidatov in dodal, da bo imena v DZ poslal "v neki časovnici, ki si jo je zadal". "Bilo je rečeno do konca tega meseca," je pripomnil. V prvem planu koalicije je sicer po njegovem mnenju, da "stopimo nekoliko na stopalko za plin in zastavimo še tiste ključne prioriete za preostanek mandata". To je po njegovih besedah fokus celotne koalicije.

Eno od imen, ki se ga je v javnosti omenjalo kot možnega kandidata za ministra za javno upravo, je bil tudi Boštjan Koritnik, ki je to funkcijo opravljal v času vlade Janeza Janše. Zdaj ga po nekaterih informacijah sicer naj ne bi bilo med imeni, ki jih bo premier poslal v DZ.

Tašner Vatovec je dejal, da je Koritnik z nekaterimi dejanji v času Janševe vlade, vrgel senco dvoma na svoje delovanje. "Ne pravim, da bi bil absolutno neprimeren tudi strokovno," je dejal in ob tem dodal, da je bila odločitev premierjeva. "V tem trenutku je ključno, da se izpeljejo pogajanja s sindikati za plačno reformo," je dejal in dodal, da je ravno za to dobro, da nimamo ministra, v katerega bi javnost imela kanček nezaupanja.

Minister za gospodarstvo Matjaž Han pa je dejal, da o kandidatih za ministre za zdaj ne ve nič. Glede Koritnika pa je dejal: "Kdo sem jaz, da bi sodil o ljudeh. Če so bili v prejšnji vladi, ne pomeni, da so slabi ljudje.".

Po nekaterih informacijah naj bi se vodenje tega resorja nasmihalo poslancu Svobode Francu Propsu. Kot najverjetnejšega kandidata za vodenje kmetijskega ministrstva se neuradno omenja Vojka Adamiča, sicer županskega kandidata največje vladne stranke na lanskih lokalnih volitvah.

Medtem naj bi bila še nekoliko manj končna odločitev, komu bo premier zaupal vodenje ministrstva za naravne vire in prostor, ki pomembno vlogo igra tudi pri popoplavni obnovi Slovenije. Med kandidati v zaključnem krogu pogovorov naj bi bila med drugim aktualni državni sekretar na omenjenem ministrstvu Jože Novak in nekdanji okoljski minister Jure Leben. Slednji je sicer ustanovil stranko Z.dej, na temelju katere je po tem, ko jo je pred lanskimi državnozborskimi volitvami prepustil Golobu, nastalo Gibanje Svoboda.

Vse od oktobra, ko je DZ na Golobov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko in se seznanil z odstopoma ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana ter ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, namreč stolčki na čelu teh resorjev ostajajo nezasedeni. Vodenje teh začasno opravljajo ministri Marjan Šarec, Alenka Bratušek in Klemen Boštjančič.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window