Portal TFL

STA novice / Aplikacija eSamonaročanje podpira tudi prijavo z novo elektronsko osebno izkaznico

sreda, 6.12.2023

Ljubljana, 06. decembra (STA) - Aplikacija eSamonaročanje, ki omogoča naročanje na termin obiska na upravnih enotah, podpira tudi prijavo z novo elektronsko osebno izkaznico. Nova storitev je v lasti države in deluje na državnem računalniškem oblaku, za razvoj aplikacije pa so namenili nekaj več kot 288.000 evrov, so za STA pojasnili na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Pogodbo za razvoj aplikacije je marca letos podpisala takratna ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, zaradi reorganizacije državne uprave pa je izvajanje prešlo v delovno področje ministrstva za digitalno preobrazbo, ki financira razvoj in vzdrževanje aplikacije.

Mesečni pavšal za osnovno vzdrževanje znaša 1830 evrov, druge vzdrževalne aktivnosti pa se plačujejo po dejanski porabi. Za uvajanje na organe bodo plačali 390,40 evra na vzdrževalca na dan, za podporo naročniku 488 evrov na vzdrževalca na dan, za nadgradnje pa 536,80 evra na vzdrževalca na dan.

Prejšnjo informacijsko rešitev UeNaročanje so zamenjali, saj je bila najeta in je delovala na platformi zunanjega ponudnika, ob tem pa se je pogodba iztekla v začetku decembra. "Novo informacijsko rešitev smo razvili zato, da smo prebivalcem zagotovili kontinuiteto storitve rezervacije terminov za obisk upravne enote," so na ministrstvu odgovorili za STA. Aplikacijo lahko bolje prilagajajo potrebam uporabnikov, saj je lastna rešitev države in deluje na državnem računalniškem oblaku.

Nova aplikacija omogoča vse funkcionalnosti, ki jih je omogočala prejšnja, in nekatere druge. Zaradi uporabe skupnih gradnikov, na primer storitve za prijavo SI-PASS, varnostne sheme in povezanosti s portalom eUprava, omogoča enotno uporabniško izkušnjo, ki je bolj skladna z drugimi digitalnimi javnimi storitvami. "Ker je država lastnik nove rešitve, jo lahko tudi lažje sproti nadgrajuje in prilagaja aktualnim tehničnim, vsebinskim in varnostnim okoliščinam," so navedli na ministrstvu.

Aplikacija eSamonaročanje od ponedeljka deluje na petih upravnih enotah, ki so doslej uporabljale sistem UeNaročanje, to so upravne enote Ljubljana, Celje, Novo mesto, Litija in Logatec. Na ministrstvu pa načrtujejo uvedbo na vse upravne enote, kasneje pa tudi na druge državne organe, ki bodo za to zainteresirani.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window