Portal TFL

STA novice / Bruselj želi poenostaviti dostop državljanov EU do konzularne zaščite

sreda, 6.12.2023

Bruselj, 06. decembra (STA) - Evropska komisija je danes predstavila predlog spremembe evropske direktive o konzularni zaščiti, s katerim želijo izboljšati in poenostaviti dostop državljanov EU do zaščite v tujini, predvsem v času kriz. Predlog je del širšega paketa, namenjenega krepitvi pravic evropskih državljanov, so sporočili v Bruslju.

Bruselj želi s spremembo direktive izboljšati in poenostaviti dostop državljanov EU do konzularne zaščite v tretjih državah, v katerih njihova država nima konzulata ali veleposlaništva. Državljanom EU bi morali glede na predlog zagotoviti jasnejše informacije ter možnost uveljavljanja pravic do pomoči in zaščite.

Predlog komisije predvideva poenostavitev postopkov ter ukrepe za najboljšo možno uporabo mreže delegacij unije ter veleposlaništev in konzulatov držav članic po svetu, da bi bolje pomagali državljanom, ki to potrebujejo.

Vključuje še okrepitev ukrepov pripravljenosti in odzivanja na krize, med drugim redne vaje za primere kriz in pripravo kriznih načrtov, v katerih bi ocenili morebitna tveganja in okvirno število državljanov EU v vsaki državi.

Poleg tega bi glede na predlog Bruslja v času kriz v tretje države pošiljali skupne ekipe konzularnih strokovnjakov, s katerimi okrepili diplomatsko in konzularno osebje.

"Iz nedavnih kriz v Afganistanu, Ukrajini, Sudanu, Nigru, Izraelu in Gazi smo pridobili pomembne izkušnje o tem, kako lahko države članice in institucije EU bolje sodelujejo za pomoč državljanom EU, ki se znajdejo v izrednih razmerah v tujini. Cilj revidiranih pravil o konzularni zaščiti je okrepiti usklajevanje in solidarnost EU pri predvidevanju kriz in odzivanju nanje," je ob predstavitvi predloga povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Komisija je predlog predstavila v okviru širšega paketa, namenjenega krepitvi pravic evropskih državljanov. Ta med drugim vključuje še vodnik po državljanstvu EU, v katerem so ljudem na voljo najnujnejše informacije o njihovih pravicah, in prenovljene smernice o prostem gibanju, namenjene državam članicam. Paket so predstavili ob 30-letnici evropskega državljanstva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window