Portal TFL

STA novice / Na pogajanjih za zdaj še brez dogovora o uskladitvi plač z inflacijo

sreda, 6.12.2023

Ljubljana, 06. decembra (STA) - Predstavniki sindikatov javnega sektorja in vlade so danes nadaljevali pogajanja o uskladitvi plač z inflacijo. Kot je pojasnila državna sekretarka z ministrstva za javno upravo Mojca Ramšak Pešec, so izmenjali nekaj predlogov, znova pa se dobijo v ponedeljek. "Verjetno tudi to ne bo naše zadnje srečanje," je dodala.

Ocenila je, da je v pogajanjih napredek, sicer "po majhnih korakih", a je prepričana, da bodo dosegli dogovor.

Vladna stran je sindikalni v ponedeljek predlagala, da se plače uskladijo v drugi polovici prihodnjega leta, za določitev višine uskladitve bi uporabili formulo, po kateri bi od letne inflacije odšteli 1,7 odstotne točke, kolikor v javnem sektorju avtonomno rastejo plače zaradi napredovanj. Končna višina uskladitve pa bi znašala 60 odstotkov tega zneska. Sindikati so zahtevali stoodstotno uskladitev z inflacijo.

Danes so po besedah vodje pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakoba Počivavška sindikati podali predlog, po katerem bi se plačna lestvica z marcem prihodnje leto uskladila v višini 95 odstotkov inflacije v letu 2023. S celotno inflacijo pa bi uskladili lestvico, ki bi bila vključena v novi zakon o plačah v javnem sektorju. To bi po njegovih besedah zagotavljalo, da bi bila ob uveljavitvi novega plačnega zakona dejansko vrednost najnižjega plačnega razreda enaka minimalni plači, kar je tudi eden od ciljev plačne reforme.

Kot je pojasnil, je vladna stran glede višine uskladitve vztrajala pri ponedeljkovem predlogu, je pa predlagala nekoliko zgodnejši datum uveljavitve uskladitve. "Efektivno bi to pomenilo, da bi se vrednost plačnih razredov v letu 2024 uskladila za dobrih 40 odstotkov inflacije, kar za nas ni sprejemljivo," je poudaril Počivavšek.

Gre za poenoten predlog obeh sindikalnih pogajalskih skupin. Tako Počivavšek kot Bojan Hribar iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja pa sta opozorila, da je zanje nesprejemljivo, da vladna formula usklajevanja vključuje tudi avtonomno rast plač v javnem sektorju. Vlado so pozvali, naj ta element iz svojega predloga umakne.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window