Portal TFL

STA novice / Operaterji digitalnih platform morajo podatke Fursu sporočiti do konca januarja

četrtek, 7.12.2023

Ljubljana, 07. decembra (STA) - Operaterji digitalnih platform v Sloveniji, prek katerih ponudniki prodajajo svoje blago ali storitve tretjim osebam, morajo podatke o teh prodajah v letošnjem letu skladno z zakonom o davčnem postopku sporočiti Finančni upravi RS (Furs) do 31. januarja 2024, so danes sporočili s Fursa.

Kot so na Fursu spomnili v sporočilu za javnost, je EU obveznost tovrstnega poročanja za operaterje platform z direktivo predvidela leta 2021, Slovenija pa je prenos evropske zakonodaje v slovenski pravni red izvedla decembra 2022.

V Sloveniji mora o prodajah poročati operater platforme, prek katerega prodajalci ponujajo določene storitve ali blago za nadomestilo ter je rezident za davčne namene v naši državi oziroma je ustanovljen, se upravlja ali ima stalno poslovno enoto v Sloveniji in ni kvalificiran operater platforme zunaj EU.

Če operater platforme izpolnjuje pogoje za poročanje v različnih članicah EU, lahko sam izbere državo, v kateri bo poročal, vendar mora o tem obvestiti vse članice, v katerih izpolnjuje pogoje, so izpostavili na Fursu.

Kadar prodajalec prek svoje spletne strani prodaja svoje izdelke ali storitve, ni zavezan za poročanje podatkov, so dodali.

Da bi se operaterji platform, zavezani poročanju v Sloveniji, lažje prepoznali, jim je na razpolago vprašalnik za samoopredelitev, objavljen je na povezavi sta.si/qOcxvH.

Podatke morajo operaterji platform sporočati v elektronski obliki prek kanala ZBS B2B v sistem eDavki. Oddaja sporočila bo mogoča v prvi polovici meseca januarja.

Fursu je sicer treba sporočiti identifikacijske podatke o prodajalcih, podatke o prejetih nadomestilih, odtegnjenih provizijah, pristojbinah in davkih, podatke o številu opravljenih dejavnostih, podatke o finančnih računih na katere je bilo nadomestilo nakazano, v primeru oddajanje nepremičnin v najem pa za vsako nepremičnino še podatek o vrsti, naslovu in identifikaciji nepremičnine ter številu dni najema.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window