Portal TFL

STA novice / Franc Props - dosedanji poslanec, ki ga čakajo zahtevna pogajanja s sindikati javnega sektorja (biografija)

četrtek, 7.12.2023

Ljubljana, 07. decembra (STA) - Dosedanji poslanec Svobode Franc Props prevzema vodenje ministrstva za javno upravo v zahtevnih časih. Če bo želel sindikate javnega sektorja spraviti s ceste na skupni imenovalec, bo moral 60-letni magister poslovodenja in organizacije, pokazati tudi karakterne značilnosti, ki mu jih pripisujejo kolegi - da je miren, dosleden in pravičen.

Props je bil rojen 7. marca 1963 v Ljubljani. Leta 1982 je maturiral na Gradbeni tehniški šoli v Ljubljani. Leta 2006 je diplomiral na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je dve leti kasneje opravil tudi magisterij iz poslovodenja in organizacije.

Karierno pot je med letoma 1984 in 1990 začel z organiziranjem vzdrževanja nepremičnin in vodenjem projektov celovitih prenov stavb, nato pa je bil v podjetju SPL, ki se ukvarja z upravljanjem nepremičnin, najprej pomočnik tehničnega direktorja, nato direktor tehničnega sektorja in med letoma 2011 in 2019 še generalni direktor. Mediji so sicer v tistem času poročali o visokih cenah, ki jih zaračunava SPL, pa tudi o težavah z menjavo upravnika. Nekaj očitkov, povezanih z njegovim vodenjem SPL, je na dan prišlo tudi v času Propsove kandidature, a jih Props ni želel komentirati.

Za poslanca v DZ je bil prvič izvoljen leta 2022, kandidiral je v volilnem okraju Litija na listi Gibanja Svoboda. Na političnem parketu pa ni čisti novinec, saj je bil aktiven na lokalni ravni. Dvakrat je bil na Listi za občino Šmartno izvoljen v občinski svet občine Šmartno pri Litiji.

Leta 2010 je bil sekretar v kabinetu tedanjega ministra za okolje in prostor Roka Žarnića, nato pa leta 2011 še v. d. direktorja Inštituta za vode RS. Med letoma 2020 in 2022 je bil načelnik Upravne enote Litija. Zlasti te izkušnje mu podporniki štejejo v dobro, saj je spoznal delovanje javne uprave od znotraj. Medtem so nasprotniki opozarjali na domnevne težave v takratnem postopku varnostnega preverjanja na sektorju za tajne podatke na notranjem ministrstvu. Po takratnem poročanju Dela, naj bi ga namreč pristojna uradnica prekinila in s tem zavlekla, zato je posredovala upravna inšpekcija. Props je na predstavitvi v DZ zatrdil, da ima dovoljenje za upravljanje z zaupnimi podatki.

Kot poslanec v DZ je bil podpredsednik odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kot član pa je sodeloval še v odboru za infrastrukturo, okolje in prostor, odboru za finance in ustavni komisiji.

"Vse življenje živim v Dragovškem, na podeželju občine Šmartno pri Litiji," je zapisal v biografiji na spletni strani Gibanja Svobode. Zapisal je tudi, da je v svojem življenju prehodil pot od delavca v proizvodnji do uspešnega osemletnega vodenja srednje velikega podjetja. Dodal je, da je aktiven državljan, ki pozna upravljanje z javnimi zadevami in delovanje države na lokalni in državni ravni.

Kot minister se bo moral že takoj soočiti z zahtevno nalogo prenove plačnega sistema v javnem sektorju in odprave plačnih nesorazmerij. V sindikatih je po večmesečnih pogajanjih vse večje nezadovoljstvo - nenazadnje ravno danes, torej na dan, ko ga je DZ imenoval na ministrsko funkcijo, velik del sindikatov na svoje zahteve opozarja tudi s protestnim shodom. Od novega ministra v sindikatih pričakujejo, da se bo reševanja odprtih vprašanj lotil takoj in poudarjajo, da časa za prilagajanje ni.

"Moja zaveza je, da se bomo pogajali, dokler ne bomo uskladili stališč. Kdaj je to lahko zaključeno, je pa seveda odvisno od obeh pogajalskih strani, ne samo od ene. In jaz sem prepričan, da bomo našli na koncu nek konsenz v nekem realnem času," je Props dejal v predstavitvi pred pristojnim parlamentarnim odborom.

Svojih stališč do posameznih odprtih vprašanj, ki so predmet pogajanj, podrobneje ni predstavil. Pogajanja potekajo in prav je, da se postopek najprej zaključi, je pojasnil. Ob tem pa je menil, da bolj, kot je ta proces voden brez različnih vplivov, kar po njegovih besedah predstavljajo tudi "pogajanja pod žarometi", lažje ga je pripeljati do konca.

Props pravi, da se zaveda, da prevzema kompleksen resor, ki zajema veliko področij. Poleg urejanja plač v javnem sektorju med svoje prednostne naloge uvršča še izboljšanje delovnih pogojev ter razvoj in ohranitev kadrov. Napovedal je pripravo sprememb zakona o upravnem postopku, da bo ta postal pregleden in jasen. Občinam, ki so po njegovih besedah pomemben steber razvoja in delovanja Slovenije, pa je obljubil dogovarjanje in skupno iskanje rešitev.

Sicer pa je v predstavitvi na odboru še dejal, da ne želi dajati visokoletečih javnih obljub, kaj vse bodo naredili. Kot minister pa da se namerava oglašati, ko bo imel kaj za povedati, predvsem pa, ko bo imel kaj za pokazati. "Bolj sem naklonjen principu manj govora in več dela," je pojasnil.

Poslanski kolegi iz Svobode s komplimenti Propsu ne skoparijo. Na seji DZ so ga med drugim ocenili tudi kot srčnega, delavnega in načelnega, kot preprostega človeka z velikim srcem, pa tudi kot modrega in pogumnega, človeka, ki se ne boji izzivov, ki jih prinaša ministrovanje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window