Portal TFL

STA novice / Evropska komisija predlaga reformo ocenjevanja kemikalij

četrtek, 7.12.2023

Bruselj, 07. decembra (STA) - Evropska komisija je danes sprejela tri zakonodajne predloge za hitrejše, poenostavljene in pregledne postopke v zvezi s kemikalijami. Namenjeni so racionalizaciji ocenjevanja kemikalij v zakonodaji EU, okrepitvi baze znanja o kemikalijah ter zagotovitvi zgodnjega odkrivanja nastajajočih kemičnih tveganj in ustreznega ukrepanja.

Kot so danes sporočili v Bruslju, bodo po predlogu pomembne naloge v okviru pristopa Ena snov, ena ocena, ki je ključni rezultat trajnostne strategije za kemikalije, prerazporejene med štiri agencije EU. To bo o njihovem mnenju zagotovilo skladne in pregledne ocene varnosti kemikalij, ki se uporabljajo v izdelkih, kot so medicinski pripomočki, igrače, hrana, pesticidi in biocidi.

Državljanom, podjetjem in organom bodo na voljo poenostavljen in pregleden dostop do informacij o kemikalijah, bolj usklajeni in predvidljivi postopki v celotni zakonodaji ter večja zanesljivostjo ocen, so prepričani v komisiji. Novi ukrepi bodo zmanjšali vrzel med opredelitvijo morebitnega tveganja in potrebnim regulativnim ukrepom. Ti ukrepi bodo privedli tudi do boljšega in hitrejšega varovanja zdravja ljudi in okolja, so še dodali.

Svetovna proizvodnja kemikalij naj bi se po podatkih Programa ZN za okolje do leta 2030 podvojila. Ker bo zato zakonodaja EU na tem področju zelo pomembna, je komisija oktobra 2020 objavila trajnostno strategijo za kemikalije, katere cilj je bolje zaščititi državljane in okolje ter spodbuditi inovacije za varne in trajnostne kemikalije. Vse tri predloge bosta sedaj preučila Evropski parlament in Svet EU.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window