Portal TFL

STA novice / Poslanska skupina SDS predlaga spremembo zakona o nevladnih organizacijah

četrtek, 7.12.2023

Ljubljana, 07. decembra (STA) - Skupina poslank in poslancev s prvo podpisano poslanko SDS Jelko Godec je na DZ naslovila predlog novele zakona o nevladnih organizacijah. Z njim želijo odstotek dohodnine, ki ga državljani ne namenijo upravičencem in ostanejo za projekte nevladnih organizacij, preusmeriti v Sklad za obnovo Slovenije po poplavah, po letu 2028 pa v proračun.

Poglavitna rešitev zakona je dodelitev dodatnih sredstev za obnovo po poplavah in zemeljskih plazovih v avgustu letos, Skladu za obnovo Slovenije za obdobje od leta 2024 do 2028 ter sprememba načina financiranja Sklada za razvoj nevladnih organizacij, so poslanci SDS zapisali v obrazložitvi.

Predlagajo, da sredstva, ki jih davčni zavezanci niso neposredno namenili za financiranje splošno koristnih namenov, za financiranje političnih strank ali reprezentativnih sindikatov, čeprav bi jih v sladu z zakonom, ki ureja dohodnino lahko, torej za nerazdeljen del, in sicer za obdobje od 2024 in 2028 namenijo obnovi in sicer s prenosom na Sklad za obnovo Slovenije.

Prav tako predlagajo spremembo načina financiranja Sklada za razvoj nevladnih organizacij, in sicer na način, da se sredstva dohodnine, ki jih davčni zavezanci niso namenili upravičencem, po letu 2028 prenesejo v državni proračun in ne Skladu za razvoj nevladnih organizacij.

Cilj spremembe je po navedbah predlagateljev za obdobje od leta 2024 do 2028 zagotoviti dodatna sredstva za obnovo po poplavah. Če bo DZ potrdil predlog novele, bi se ta začela uporabljati s 1. januarjem naslednje leto.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window