Portal TFL

STA novice / V javni obravnavi sprememba uredbe za mlade kmete

petek, 8.12.2023

Ljubljana, 08. decembra (STA) - Ministrstvo za kmetijstvo je v javno razpravo posredovalo predlog sprememb uredbe o izvajanju intervencij podpora za vzpostavitev gospodarstev mladih kmetov. Med drugim se uvaja možnost odloga vključitve v pokojninsko in zdravstveno zavarovanje ter znižanje vstopnega praga za vlagatelje z gorskih kmetij. Pripombe je mogoče podati do 4. januarja.

Kot je danes sporočilo ministrstvo, je predlog sprememb uredbe o izvajanju intervencij podpora za vzpostavitev gospodarstev mladih kmetov in medgeneracijski prenos znanja pripravljen na podlagi druge spremembe strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 za Slovenijo.

Spremembe uredbe se nanašajo na kmetijsko gospodarstvo, s katerim mladi kmet vstopa v intervencijo, uvaja se možnost trimesečnega odloga vključitve v pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti ter znižanje vstopnega praga za vlagatelje z gorskih kmetij.

Med predlaganimi spremembami so tudi poenotenje dolžine izvajanja poslovnega načrta za oba sklopa mladih kmetov, povečanje deleža izplačila prvega obroka na 90 odstotkov odobrenih sredstev in sprememba pogojev za pavšalni dodatek v višini 5000 evrov.

Dodatni pavšalni dodatek se bo po predlogu dodelil tudi, če bo mladi kmet ob oddaji vloge na javni razpis vodil knjigovodstvo po metodologiji FADN (vodenje računovodstva v kmetijstvu in metodologija knjigovodstva na kmetijah oz. angleško Farm Accountancy Data Network), ne samo knjigovodstvo v skladu s slovenskimi računovodskimi standardi.

20-odstotni dodatek na vsoto pavšalov se bo dodelil, če bo imel mladi kmet ob oddaji vloge na javni razpis v uporabi 50 odstotkov kmetijskih zemljišč, ki izpolnjujejo zahteve za ekološko kmetovanje, ob oddaji zahtevka za izplačilo drugega obroka pa bodo morali imeti v uporabi 80 odstotkov tovrstnih zemljišč.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window