Portal TFL

STA novice / Del pokojninskega zakona v neskladju z ustavo

petek, 8.12.2023

Ljubljana, 08. decembra (STA) - Po ugotovitvi ustavnega sodišča je 396. člen pokojninske reforme, kolikor se nanaša na invalide s pravicami na podlagi preostale delovne zmožnosti, uveljavljenimi po predpisih v uporabi do konca leta 2002, ki so zaradi poslabšanja že ugotovljene invalidnosti dobili pravice po reformi in nižje nadomestilo kot prej, v neskladju z ustavo.

DZ mora ugotovljeno neskladje odpraviti v šestih mesecih. Do odprave ugotovljene protiustavnosti je omenjenim zavarovancem zagotovljeno izplačevanje usklajenega zneska nadomestila, ki je zanje ugodnejši, in sicer na način iz dela pokojninske novele iz leta 2019, piše v odločbi.

Veljavna pokojninska reforma iz leta 2012 je vsem invalidom II. in III. kategorije s pravicami po predpisih, ki so bili v uporabi do konca leta 2002, ob prehodu na novo ureditev zagotovila varstvo njihovih pridobljenih pravic, na svoji spletni strani navaja sodišče.

Kljub temu pa reforma v primeru invalida z II. in III. kategorijo invalidnosti, ki je pravice uveljavljal po predpisih v uporabi do konca leta 2002, a se mu je po uveljavitvi pokojninske reforme z letom 2013 invalidnost poslabšala ali je nastala nova invalidnost in je zato dobil nadomestilo po reformi, ni omogočila, da bi lahko v primeru nižjega nadomestila od prejšnjega še naprej prejemal višjega.

Ustavno sodišče tudi za različno obravnavo invalidov II. in III. kategorije s pravicami po predpisih, ki so bili v uporabi do konca leta 2002, ob prehodu na veljavno pokojninsko reformo ni našlo ustavno dopustnih razlogov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window