Portal TFL

STA novice / Podjetjem poziv za oddajo dokazil o škodi v poplavah avgusta lani

sreda, 21.2.2024

Ljubljana, 21. februarja (STA) - Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je podjetja, ki so utrpela škodo v poplavah avgusta lani, pozvalo k predložitvi dokazil o dejanski škodi. Za povračila ima skupaj zagotovljenih 230 milijonov evrov, del je že bil izplačan. Rok za oddajo dokazil je 22. marec, so sporočili z ministrstva.

Gospodarske družbe, samostojni podjetniki, zavodi in zadruge, ki so utrpeli škodo v katastrofalnih poplavah v začetku lanskega avgusta, bodo prejeli odškodnino v višini 45 odstotkov dokazane škode, če niso imeli sklenjenega ustreznega zavarovanja, oziroma v višini 60 odstotkov, če so zavarovanje imeli.

Za škodo na strojih, opremi in zalogah morajo predložiti uradna cenilna poročila. Kot so pojasnili na ministrstvu, kot ustrezna veljajo cenilna poročila treh vrst cenilcev, in sicer so to pooblaščeni ocenjevalci vrednosti, katerih register vodi Slovenski inštitut za revizijo, sodni cenilci, katerih register vodi ministrstvo za pravosodje, ter zavarovalniški cenilci.

Za škodo, ki je nastala zaradi izpada prihodka, medtem zadoščajo zahtevani računovodski podatki o dodani vrednosti.

Oškodovance prosijo, naj bodo pri izpolnjevanju obrazca za dokazovanje škode natančni in sledijo navodilom. Pri obdelavi vlog je namreč zaradi velikega števila oškodovancev ključna popolna vloga, ki bo omogočila takojšnjo obdelavo primera.

Skupna škoda v gospodarstvu je bila za 1239 oškodovancev ocenjena na slabih 385 milijonov evrov. Od tega je 170 milijonov evrov škode nastalo na strojih in opremi, 92 milijonov evrov na zalogah in 123 milijonov evrov zaradi izpada prihodka.

Gospodarsko ministrstvo je 957 oškodovancem že izplačalo skupaj 35,4 milijona evrov povračil za nastalo škodo, pravno podlago za izplačilo preostanka pomoči pa predstavlja program odprave posledic škode v gospodarstvu po poplavah v avgustu 2023, ki ga je vlada sprejela prejšnji teden. Njegova skupna višina je 230 milijonov evrov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window