Portal TFL

STA novice / Evropski parlament potrdil nova pravila za zaščito novinarjev

torek, 27.2.2024

Strasbourg, 27. februarja (STA) - Evropski parlament je danes potrdil novo zakonodajo za zaščito novinarjev in več drugih skupin pred t. i. strateškimi tožbami, ki bo veljala tudi v čezmejnih primerih. Zakonodaja bo omogočala tudi zgodnjo zavrnitev za neutemeljene zadeve in finančno zaščito za toženo stranko.

"Strateške tožbe za onemogočanje udeležbe javnosti spodkopavajo pravno državo in resno ogrožajo temeljne pravice, kot so svoboda izražanja, obveščanja in združevanja. Gre za obliko pravnega nadlegovanja in zlorabe pravosodnega sistema, s katero se vplivni posamezniki in organizacije vse pogosteje skušajo izogniti javnemu nadzoru," je ob glasovanju dejal poročevalec Tiemo Wölken (S&D).

Zakonodajo so danes potrdili s 546 glasovi za, 47 proti in 31 vzdržanimi.

Evropski parlament je že konec novembra z državami članicami dosegel dogovor o novih pravilih za zaščito novinarjev in več drugih skupin pred t. i. strateškimi oz. SLAPP tožbami, katerih namen je ustrahovanje in utišanje. Namen novih pravil je zagotoviti zaščito novinarjem, medijskim organizacijam, aktivistom, akademikom, umetnikom in raziskovalcem.

Nova zakonodaja bo veljala tudi v čezmejnih primerih, razen če sta tožena in tožeča stranka iz iste države članice kot sodišče ali če je zadeva pomembna le za eno državo članico. Ljudi in organizacije na področjih, kot so temeljne pravice, okolje, boj proti dezinformacijam in preiskave korupcije, bo ščitila pred neutemeljenimi sodnimi postopki, katerih namen je ustrahovanje ali nadlegovanje.

Tožena stran bo lahko vložila zahtevo za hitro zavržbo tožbe v primeru jasno neutemeljenih očitkov in sodišča bodo morala v takih primerih ukrepati čim prej. Da bi preprečili tovrstne tožbe, bodo lahko sodišča tudi izrekala odvračilne kazni. Od tožnikov bodo lahko zahtevala plačilo vseh stroškov postopka, vključno s stroški pravnega zastopstva obtoženca. V državah, kjer nacionalna zakonodaja tega ne dopušča, bodo morale njihovo kritje zagotoviti vlade, razen če bodo stroški prekomerni.

Evropski poslanci so med pogajanji uspeli v nova pravila med drugim vključiti določilo, da bodo tarče SLAPP tožb lahko prejele odškodnino za povzročeno škodo. Države članice bodo morale v čezmejnih primerih poskrbeti za pravno pomoč, zagotoviti bodo morale tudi objavo sodb v lahko dostopni in elektronski obliki.

Novo zakonodajo mora sedaj potrditi še Svet EU, v veljavo pa bo stopila 20 dni po objavi v uradnem listu. Države bodo imele na voljo dve leti, da jo prenesejo v nacionalno zakonodajo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window