Portal TFL

STA novice / Evropski parlament potrdil nova pravila glede političnega oglaševanja

torek, 27.2.2024

Strasbourg, 27. februarja (STA) - Evropski parlament je na zasedanju v Strasbourgu danes sprejel nova pravila o preglednosti in ciljanem političnem oglaševanju, s katerimi bodo volilne in referendumske kampanje postale preglednejše in odpornejše na tuje vmešavanje. Nova uredba tudi omejuje uporabo osebnih podatkov za ciljano politično oglaševanje v EU.

Nova pravila bodo urejala politično oglaševanje, zlasti spletne oglase, hkrati pa bodo političnim akterjem zagotovila okvir za lažje oglaševanje po vsej EU. Njihov namen je povečati zaupanje državljanov v volilne kampanje ter pomagati v boju proti dezinformacijam in tujemu vmešavanju, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Za uredbo, ki jo morajo dokončno potrditi še države članice, je glasovalo 470 poslancev, proti jih je bilo 50, 105 poslancev se je glasovanja vzdržalo.

V skladu z novimi pravili bo moralo biti politično oglaševanje jasno označeno. Državljanom naj bi omogočila, da bodo lažje pridobili informacije o tem, ali so prejeli ciljano oglaševanje, kdo ga plača in na katere volitve oziroma referendum je vezano.

Vsi politični oglasi in z njimi povezane informacije bodo shranjeni v javno dostopni spletni zbirki podatkov. Da bi omejili tuje vmešavanje v demokratične procese, bo sponzoriranje oglasov iz držav zunaj EU prepovedano v obdobju treh mesecev pred volitvami ali referendumom.

Da bi volivce zaščitili pred manipulacijo, kot je na primer v primeru tehnik ciljanja, bo spletno politično oglaševanje na podlagi osebnih podatkov možno le z izrecnim in ločenim soglasjem.

Posebnih kategorij osebnih podatkov, kot so etnična pripadnost, vera, spolna usmerjenost, ali podatkov mladoletnikov ne bo mogoče uporabiti, so še zapisali v sporočilu Evropskega parlamenta.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window