Portal TFL

STA novice / Vlada o četrtem sklopu predplačil za obnovo poškodovanih stanovanjskih objektov

torek, 27.2.2024

Ljubljana, 27. februarja (STA) - Vlada se je na današnji seji odbora za gospodarstvo seznanila s seznamom upravičencev do četrtega sklopa predplačil za obnovo stanovanj, poškodovanih v avgustovskih ujmah. Predplačilo bo izplačano 731 upravičencem v skupni višini 2,39 milijona evrov, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Seznam upravičencev je na podlagi podatkov iz spletne aplikacije Ajda pripravilo ministrstvo za naravne vire in prostor, sredstva pa bo v naslednjih dneh nakazala finančna uprava. Seznam prejemnikov predplačil bo zaradi transparentne porabe proračunskih sredstev javno objavljen.

Doslej je bilo 6928 upravičencem izplačanih skupno 32,11 milijona evrov. Kot so poudarili v vladnem uradu za komuniciranje, pri tem ne gre za povračilo nastale škode na premoženju v smislu odškodnine, temveč za nakazila iz državnega proračuna za vzpostavitev bivalnih pogojev, pri čemer se upoštevajo pogoji in merila, določeni z veljavno zakonodajo. Prejemnikom nakazil svetujejo, da shranijo račune o porabi prejetih sredstev.

Skladno z zakonom se predplačilo za posamezno stanovanje izplača lastniku, in sicer v višini 20 odstotkov ocenjene škode, navedene v spletni aplikaciji Ajda, kadar znaša ocenjena škoda več kot 6000 evrov, ob upoštevanju podatkov o površini stanovanja iz katastra nepremičnin.

Če je lastnikov stanovanja več, se vsakemu izplača sorazmerni del glede na višino solastniškega deleža. V primeru skupne lastnine se delež določi glede na število skupnih lastnikov.

Predplačil se ne izplača za stanovanja v objektih, ki jim skladno s strokovnim mnenjem vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih grozi velika nevarnost porušitve ali znatnega poškodovanja.

Vlada je danes tudi sklenila ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport iz sklada proračunske rezerve za odpravo posledic škode v gospodarstvu po naravnih nesrečah maja in julija lani zagotoviti skupaj približno 2,1 milijona evrov.

Iz splošne proračunske rezervacije za naravne nesreče bo ministrstvu za infrastrukturo in direkciji za infrastrukturo za financiranje projektov s področja gradnje državnih cest po naravnih nesrečah in odprave posledic naravnih nesreč razporedila 47,9 milijona evrov.

Vladnemu uradu za oskrbo in integracijo migrantov bo prerazporedila 21 milijonov evrov. Sredstva bodo namenjena začasni zaščiti za osebe, razseljene iz Ukrajine. Ukrep zaščite se namreč podaljšuje za eno leto, in sicer do 4. marca 2025.

Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa bo iz splošne proračunske rezervacije prerazporedila 210.000 evrov. Sredstva bodo namenjena izplačilu plač delavcem, ki odpravljajo posledice lanskoletnih avgustovskih poplav in plazov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window