Portal TFL

STA novice / Evropski parlament potrdil nova pravila za kratkoročno oddajanje nepremičnin

četrtek, 29.2.2024

Strasbourg, 29. februarja (STA) - Evropski parlament je danes potrdil nova pravila, ki platformam za posredovanje pri kratkoročnem oddajanju nepremičnin nalagajo redno posredovanje podatkov lokalnim oblastem. S tem naj bi med drugim izboljšali zaščito najemnikov in državam EU olajšali uvajanje morebitnih omejitev takšnega oddajanja, ki marsikje vpliva na trg dolgoročnejših najemov.

Predlagana nova pravila velikim spletnim platformam nalagajo posredovanje podatkov o nepremičninah, ki se oddajajo prek njih, enkrat mesečno, manjšim pa na vsake tri mesece, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Širjenje kratkoročnih turističnih najemov prek spletnih platform, kot je Airbnb, je v mnogih večjih mestih povzročilo pritisk na stanovanjski trg, saj je občutno zmanjšalo število stanovanj, ki so na voljo za dolgoročnejši najem.

Namen novih pravil je tako pomagati mestom pri uveljavljanju mešanice obstoječih pravil, namenjenih omejevanju kratkoročnih najemov, ki predstavljajo približno četrtino vseh turističnih nastanitev v EU.

Nekatera turistična središča, kot sta Pariz in Amsterdam, so že uvedla letne omejitve števila nočitev, ki jih je mogoče s posamezno nepremičnino ponuditi prek omenjenih platform. Barcelona je šla še dlje in tovrstne kratkoročne najeme prepovedala.

Nizozemska evropska poslanka iz vrst Zelenih Kim Van Sparrentak je nova pravila označila kot pomemben korak v boju proti stanovanjski krizi. "Pomagala bo preprečevati špekulacije in zaščititi dostop do cenovno dostopnih stanovanj," je dejala v parlamentarni razpravi.

Kot primer je navedla Amsterdam, kjer 78 odstotkov oglasov na platformi Airbnb predstavljajo celotne hiše ali stanovanja. "To pomeni, da se skoraj 7000 hiš oziroma stanovanj oddaja v turistični najem, ne pa za lokalne stanovalce," je izpostavila.

Če bodo nova pravila potrjena, bodo imele spletne platforme in lokalne oblasti dve leti časa za prilagoditev nanje. Pri Airbnb so predlog danes pozdravili kot "prelomni trenutek za Airbnb in našo industrijo". Kot so navedli po poročanju AFP, bodo nova pravila namreč koristila vsem deležnikom.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window